Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна енергетика: дамоклів меч ХХІ сторіччя чи технологія, без якої не обійтися?


Кирило Булкін Київ, 26 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Проблема розвитку ядерної енергетики по 20-ти роках після Чорнобильської катастрофи залишається каменем спотикання для багатьох політиків та економістів. Чи реально обійтися без “мирного атому” в сучасній Україні? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – голова Партії Зелених України Віталій Кононов та директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.


Позиція “зелених” та екологічних організацій, які максимально жорстко виступають проти ядерної енергетики, зрозуміла і близька багатьом у постчорнобильському суспільстві. Але наскільки така позиція є реалістичною? Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін стверджує, що програма розвитку альтернативної енергетики, розроблена фахівцями-екологами, виглядає привабливо, але не дає відповідей на питання про шляхи її реалізації, матеріальне забезпечення пропонованих технологій, джерела надходження коштів. Тому, на думку пана Саприкіна, розвивати альтернативні джерела енергії потрібно, але від ядерних станцій наразі відмовлятися недоцільно. Позитивне ставлення до ядерної енергетики Володимир Саприкін обґрунтовує так.

“По-перше, це – ядерна безпека. Якщо сьогоднішні реактори відповідають необхідному рівню, то дійсно треба продовжувати розбудовувати ядерну безпеку. По-друге – економіка: тобто, якщо ця підгалузь здатна конкурувати, наприклад, з виробленням електроенергії на вугіллі на електростанціях чи-то на газі, а це дійсно так, – то це теж каже про те, що треба розвивати ядерну енергетику”.

Лідер Партії Зелених України Віталій Кононов не хоче виглядати ідеалістом. Заперечуючи майбутнє ядерної енергетики, він наголошує, що бореться проти надлишкового будівництва АЕС, проти виробництва ядерної енергії на продаж за кордон. З тим, що частку власних енергетичних потреб Україна має задовольняти і за допомогою ядерних реакторів, лідер “зелених” готовий погодитися. Говорить Віталій Кононов.

“Я не хотів би виглядати мрійником, який викладає програму і каже вам зараз: сонце, вітер – і все. Я прекрасно розумію, що навіть якби поставили по всій Україні вітряки, то, мабуть, нам не вистачило б енергії. Але йдеться про надлишкову енергію, яка продається, а залишаються в Україні відходи. Я про це говорив і буду говорити. Тому треба розподілити всі сектори, щоб вони були виправданими. Ядерна енергетика на тому рівні, як вона зараз є – можливо. Ці виходять, інші будуються. Але не більше!”
XS
SM
MD
LG