Доступність посилання

ТОП новини

Український бізнес має шанс закріпити свою присутність в Польщі.


Єва Поштар Варшава, 27 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська бізнесова група "Донбас" відгукнулася на заяву-пропозицію польського Міністерства економіки щодо підвищення основного капіталу, або закупівлю суднобудівного заводу "Гдиня" в місті Гдиня над Балтійським морем. Польський уряд хоче підвищити його капітал до 75 мільйонів євро. Хоч це не останнє слово. Можлива тут також приватизація. Недавно за рішенням уряду від промислової Групи верфі "Гдиня" відокремлено завод у Гданську. Це посилило потребу підвищення капіталу "Гдині", що дозволить заводові вийти "на пряму".

Закупівля суднобудівного заводу "Гдиня" - була б другим успішним контрактом "Донбасу" в Польщі.

Про цю бізнесову групу з України в Польщі стало відомо від часу її минулорічного змагання за купівлю металургійного заводу "Ченстохова" . Деякі побоювалися невідомого тут ширшому загалові, трохи екзотичного власника. Тепер у пресі з''являються позитивні повідомлення - "українці виконують зобов''язання". Ідеться про великий соціальний пакет для працівників Гути "Ченстохова".

Наступним почином у Польщі групи "Донбас" є пропозиція щодо заводу "Гдиня". Про справу верфі "Гдиня" С. А. для Радіо Свобода" говорить Казімєж Смолінський, голова правління цього суднобудівного заводу:

- Ми представимо потенційним інвесторам меморандум, який до завтрашнього дня підготовить дорадча фірмою. Тоді зацікавлені фірми складатимуть свої пропозиції.

Після вчорашньої розмови у Міністерстві економіки у Варшаві пан Смолінський підтвердив, що крім України надійшла ще одна пропозиція. Однак він не погодився назвати від кого саме. Відомо тільки, що уряд до кінця травня хоче підвищити вартість а можливо і продати завод "Гдиня". Оцінюючи пропозицію українського "Донбасу" Казімєж Смолінський сказав для Радіо Свобода":

- Ми співпрацюємо із Гутою "Ченстохова". Це наш головний постачальник компонентів для будівництва кораблів. Тому, на мою думку, "Донбас" був би якимось природним інвестором заводу "Гдиня". Тому, що він був би зацікавлений у тому, щоб верф постійно діяла, купувала товар від їхнього металургійного заводу.

Сприятливий час для інвестування з обох боків польсько- українського кордону відчувається щораз більше. І хоч польські підприємці в більшості інвестують в сотні дрібних фірм, то українці від разу "беруться" за гіганти економіки. Адже Гута "Ченстохова", чи варшавський Автомобільний завод (FSO), якими заволоділи АвтоЗАЗ, чи "Донбас" - належать до найбільших у Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG