Доступність посилання

ТОП новини

Подія тижня в історії України: Державний переворот Павла Скоропадського.


Віталій Пономарьов Київ, 28 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Серед найзначніших подій цього тижня в українській історії варто згадати здійснення Павлом Скоропадським державного перевороту у Києві 29 квітня 1918 року.

У квітні 1918 року в командування німецької та австрійської армій, що звільнили територію України від більшовиків, стався конфлікт із Центральною Радою з приводу земельної реформи. Німецьке командування почало шукати можливостей змінити український уряд, і деякі політики запропонували передати владу генералові Павлу Скоропадському. Ввечері 24 квітня начальник штабу групи німецьких армій Вільгельм Греннер зустрівся у Києві із Скоропадським і пообіцяв йому, що, в разі здійснення перевороту, німецькі частини дотримуватимуться нейтралітету.

28 квітня німецькі солдати ввійшли до зали засідань Центральної Ради та заарештували керуючого міністерством закордонних справ Любинського і директора департаменту міністерства внутрішніх справ Гаєвського. Намагаючись знайти зброю, солдати обшукали депутатів Ради.

29 квітня Центральна Рада ухвалила Конституцію Української Народної Республіки та обрала Михайла Грушевського її президентом. Об одинадцятій годині того ж дня у приміщенні цирку «Гіппо-палас» (поруч із нинішнім Майданом Незалежності) відкрився конгрес Союзу хліборобів-власників. На ньому більшість ораторів пропонували передати владу одній особі. І хоча переворот планувався на ніч, Скоропадський, дізнавшись про настрої учасників конгресу, наказав негайно починати військову операцію, а сам поїхав до цирку і там був проголошений гетьманом.

Через півгодини у Софійському соборі Скоропадського благословив єпископ Чигиринський Никодим, а на Софійському майдані відбувся молебен. Одночасно державні установи стали займати гетьманці, яких можна було відрізнити по білій пов’язці на лівому рукаві і малиновій – на правому. Члени Центральної Ради, дізнавшись про переворот, перервали засідання і розійшлися. У виданій Грамоті Скоропадський оголосив про розпуск Центральної Ради і про прийняття на себе всієї повноти влади до скликання Сейму.

Ввечері гетьманці почали обстрілювати будинок Ради, який охороняли Січові Стрільці. Опівночі Січові Стрільці на пропозицію німецького командування відійшли до Луцьких казарм і там на почесних умовах роззброїлися. Загалом під час перевороту загинули троє офіцерів-гетьманців та один січовий стрілець.
XS
SM
MD
LG