Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародне агентство з атомної енергії дійшло висновку, що Іран не вклався в 30-денний термін, наданий йому Радою Безпеки ООН для відмови від його ядерних розробок


Відтак Раді Безпеки ООН належить вирішити, чи запроваджувати санкції проти Тегерана.


Термін закінчився сьогодні, 28 квітня.

У довгоочікуваному звіті МАГАТЕ до Ради Безпеки мовиться, що Іран не припинив збагачення урану і не співпрацював у повній мірі з інспекторами МАГАТЕ, які намагалися встановити, чи має ядерна програма Ірану виключно мирний характер.

Відтак Раді Безпеки ООН належить вирішити, чи запроваджувати санкції проти Тегерана.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш із цього приводу зазначив: “Дуже важливо, щоб іранці зрозуміли, що існує загальне прагнення багатьох народів переконати їх – і переконати в мирний спосіб – у тому, що їм слід відмовитися від їхніх збройних амбіцій”.

А посол США в ООН Джон Болтон наголосив, що його країна домагатиметься тиску на Іран: “Звіт МАГАТЕ свідчить, що Іран прискорив свої зусилля на створення атомної зброї – хоча, звичайно, в звіті немає висновків щодо цього. Гадаю, тепер можна сказати, що США готові до дій у Раді Безпеки, щоби домогтися резолюції”.

За кілька годин перед оприлюдненням звіту МАГАТЕ президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що його країні “начхати” на міжнародні заклики припинити ядерну діяльність.
XS
SM
MD
LG