Доступність посилання

ТОП новини

Перше травня – свято трудящих чи просто вихідний. Як відзначає цей день Україна?


Захищати права трудящих претендує багато хто: і політичні, й громадські організації, й окремі політики. Але, насамперед, це прерогатива профспілок. Їх в Україні більше сотні.

Сьогодні 1 травня – Міжнародний день солідарності трудящих, вихідний день.

Захищати права трудящих претендує багато хто: і політичні, й громадські організації, й окремі політики.

Але, насамперед, це прерогатива профспілок. Їх в Україні більше сотні.

Про Федерацію профспілок України заступник її голови Григорій Осовий сказав наступне: «Це об''єднання 45 профспілок. І вона представляє інтереси отих 11 мільйонів членів у взаємовідносинах з урядом, з об''єднаннями роботодавців і представляє та захищає інтереси найманих працівників».

Втім, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець вважає по іншому: «Федерація профспілок України – це об''єднання профспілок, які ще з радянських часів повинні були допомагати комуністичній партії експлуатувати працівника. В першу чергу їх цікавить комерційна діяльність, отримання прибутків з цього, а профспілки вони використовують як вивіску, як трафарет».

А вже віце-президент Всеукраїнського об''єднання солідарності трудівників Юрій Курило зауважив: «Профспілки радянського зразка не є профспілками, по великому рахунку. Такі як ВОСТ ще не надто розвинені. І є ще третій прошарок – це жовті профспілки, котрі утворюються роботодавцями для застереження своїх інтересів, а ніяк не інтересів працівників».

Сьогодні у центрі Києва під час першотравневих заходів охорону порядку забезпечують щонайменше півтисячі міліціонерів. Про це повідомили у Центрі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в місті Києві.

Водночас у Центрі зазначили, що в разі необхідності, тобто при виникненні якихось інцидентів, додатково залучатимуть резервні підрозділи МВС.

У Києвi понад тисячу осiб узяли участь у першотравневих заходах, органiзованих комуністами

Колона учасникiв акцiї пройшла вiд метро Арсенальна до Майдану Незалежностi, де вiдбувся мiтинг протесту проти пiдвищення цiн i вступу до НАТО. Пiсля цього колона пройшла по Хрещатику до Бессарабської площi, де учасники акцiї поклали квiти до пам''ятника Ленiну.

Пiд час свого виступу лiдер Компартiї Петро Симоненко зазначив, що подiбнi акцiї протесту вiдбуваються сьогоднi по всiй Українi: «Сьогодні перед нами в Україні стоять ті самі завдання – вибороти своє право на працю та зарплатню. Саме ми сьогодні, підсумовуючи чергову виборчу кампанію в роки незалежності, повинні визнати на цьому майдані, що народ України програв, на жаль, черговий етап боротьби за свою владу представникам великого капіталу».

Симоненко також закликав усiх об''єднуватися для створення єдиної лiвої опозицiї.

Близько 50 тисяч осіб взяли участь у демонстрації на центральній площі Чернігова з нагоди 1 травня.

Перед святковою трибуною пройшли колони ветеранів, спортсменів, представників навчальних і медичних закладів, шкіл, підприємств міста. Керівні особи Чернігова на чолі з мером Миколою Рудьковським привітали людей із трибуни.

Тим часом у Львові близько 100 комуністів зібрались біля монумента слави, аби відзначити міжнародний день трудівників.

Учасниками півгодинного мітингу були переважно літні люди. У промовах представники місцевого комуністичного осередку критикували діяльність львівської влади, яка, за їхніми словами, забула про простих людей, а дбає про власні інтереси.

Олександр Калинюк заявив, що віднині львівські комуністи приєднуються до загальноукраїнської акції протесту щодо захисту прав людей праці: «Ми будемо вимагати, аби влада повернулась обличчям до людей, які її обрали і виконували свої програми, а не дурили народ».

А у Севастополі з нагоди Міжнародного дня солідарності трудящих відбувся мітинг, організований місцевими відділеннями Партії регіонів, КПУ, Соціалістичної партії, Прогресивної соціалістичної партії та Союзом робітників Севастополя.

За даними правоохоронців, у мітингу взяли участь понад три тисячі осіб.

У резолюції мітингу учасники виклали низку вимог до уряду і міської влади. Зокрема: «вжити невідкладних заходів з утримання росту цін на продукти харчування і предмети першої необхідності; не допустити підвищення тарифів на комунальні послуги, а також провести якнайшвидше всеукраїнський референдум про ставлення громадян до вступу України до НАТО і ЄС».
XS
SM
MD
LG