Доступність посилання

ТОП новини

Іран скаржиться ООН на Сполучені Штати Америки.


Петро Кагуй Прага, 2 травня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – У листі на ім’я Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, влада Ірану заявила, що погрози США силою вирішити конфлікт щодо іранської ядерної програми – грубо суперечать міжнародним нормам та самим принципам Організації Об''єднаних Націй.

Іранська влада закликає Раду Безпеки ООН якомога швидше розглянути її скаргу.

В останні дні Сполучені Штати та Іран обмінюються гострими заявами.

Виступаючи на американському телебаченні, Держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що Вашингтон має ще багато дипломатичних кроків, до яких може вдатися в Раді Безпеки ООН проти Ірану.

Водночас Райс попередила, що її країна може вжити заходів і поза межами Ради Безпеки, щоби змусити Іран припинити його ядерну програму.

Якщо Рада Безпеки ООН діятиме не досить швидко, то Вашингтон і його союзники не чекатимуть, заявила Кондоліза Райс, не уточнюючи, якими можуть бути додаткові заходи тиску на Тегеран.

Держсекретар США також зауважила, що Іран «грається у кота і мишу» зі світовою спільнотою стосовно своєї ядерної програми.

У відповідь влада Ірану вже вкотре заявила, що не збирається відмовлятися від своїх ядерних досліджень, у тому числі зі збагачення урану. Тегеран і далі наголошує, що його ядерна програма суто енергетична.

«Ми не будемо виходити з Договору про непоширення ядерної зброї, допоки нас не змусять цього зробити», – заявив секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Ларіджані. Він також заперечив твердження про те, що Іран займається таємною діяльністю у ядерній сфері: «У нас – зрозуміла програма. Іран планує і далі проводити дослідження та створити у себе повний цикл виробництва ядерного палива. Це прозора програма, і ми готові вести переговори з будь-якою країною щодо неї».
XS
SM
MD
LG