Доступність посилання

ТОП новини

Від розширення ЄС 2004 року виграла економіка як нових, так і старих країн Євросоюзу.


Наталія Вікуліна Брюссель, 3 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Попри всі побоювання, найбільше в історії Євросоюзу розширення 2004 року було успішним. Воно принесло економічні вигоди як новим, так і старим країнам ЄС. Таких висновків дійшла Єврокомісія за два роки після вступу 10 країн до Євросоюзу.

Економічним успіхом називає Єврокомісія розширення Євросоюзу два роки тому. Економіка країн-новачків зростає швидко, вони мають більше іноземних прямих інвестицій та дедалі менше відстають від своїх багатших сусідів у Євросоюзі. А старі держави ЄС виграли від збільшення європейського ринку за рахунок нових членів Євросоюзу – таким чином з''явилися нові можливості для торгівлі і інвестицій. Комісар ЄС з розширення Оллі Рен нагадав, що перед вступом нових країн 2004 року дехто припускав: багато людей зі сходу Євросоюзу приїде до Західної Європи в пошуках роботи, а сам ЄС буде паралізованим і не здатним ухвалити будь-які рішення.

Оллі Рен: “Ніякі зі сценарієв дня Страшного суду не здійснилися. Насправді дослідження показує дуже ясно, що економічно розширення стало виграшним і для так званих старих, і для так званих нових країн-членів Євросоюзу”.

Отже, трудова міграція східних європейців до західних частини ЄС була доволі обмеженою – навіть до тих країн, які дозволили необмежений доступ громадян нових держав ЄС на свої ринки праці. Не справдилися й інші побоювання старих країн ЄС – тільки незначна частина компаній вирішили перенести свої представництва із заходу на схід Європи. Серед проблем, які переживають нові країни Євросоюзу, Брюссель називає безробіття, що, приміром, сягає 16 % у Словаччині і 18% у Польщі. Безробіття пояснюють змінами в економіці, яка має пристосуватися до ринкових умов.

Єврокомісія вважає, що досвід розширення має бути корисним для європейської інтеграції і майбутнього вступу наступних країн до ЄС.

Говорить Комісар ЄС з економічних і грошових питань Хоакін Альмуніа: “Ми не можемо механічно перекласти цей досвід і цей аналіз на інші ситуації. Але, звичайно, ми можемо винести політичні уроки. У нас є багато хороших аргументів, щоб повідомити громадській думці, пояснити громадянам реальні наслідки розширення”.

За його словами, уроки останнього розширення допоможуть цьому процесу в майбутньому, а також кращій підготовці країн до вступу в Євросоюз.
XS
SM
MD
LG