Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційна шахівниця. Хід Партії регіонів.


Тетяна Ярмощук Київ, 4 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Партія регіонів надіслала усім політичним силам, що пройшли до нового парламенту, свій проект коаліційної угоди. В українському політикумі тим часом скидається менше радикалізму у тому, які конфігурації може набрати майбутній парламентський союз.

Інтрига зі створенням парламентсько-урядової коаліції триває. На її нинішньому етапі, скидається, супротивників великої коаліції, куди б увійшла Партія регіонів, поменшало. Сама ж Партія регіонів вирішила більше не спостерігати за невдалими коаліційними спробами помаранчевого табору, а взяти ініціативу на себе. У четвер вона надіслала проект коаліційної угоди всім політичним силам, які пройшли до Верховної Ради. Голова політради регіоналів Микола Азаров:

“У нашому проекті коаліційної угоди на першому місці стоїть питання забезпечення виходу України з економічної кризи, питання забезпечення прискореного економічного росту, а далі випливають ті вимоги до кандидатур в уряд, що зможуть професійно забезпечити реалізацію цих питань”.

Раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляв, що регіонали хочуть отримати портфелі прем’єр-міністра, першого віце-прем’єра та віце-прем’єра з ПЕК.

Нашоукраїнець Юрій Ключковський, який раніше в інтерв’ю радіо “Свобода” наполягав лише на одному варіанті коаліції - між “Нашою Україною”, БЮТ та СПУ, тепер не відкидає й інших форматів і взагалі песимістично дивиться на будь-які коаліції: “Певні сили, вони мабуть не переважають в Україні, хотіли б створити тільки коаліцію у складі “Нашої України”, БЮТ і соціалістів. Є й інший варіант коаліції – “Наша Україна”, Регіони і соціалісти, які приліпляться до будь-якої коаліції, аби отримати місця при владі. Жодна коаліція чесною владою не буде. Більшість у цих політичних силах це круті люди, це мільярдери, які мало чим відрізняються один від одного”.

Соціалісти кажуть, що їм ближча коаліція з “Нашою Україною” та Блоком Тимошенко, однак не відкидають можливості зкоаліціюватися і з Партією регіонів. Ініціативу регіоналів Віталій Шибко називає цілком закономірною, оскільки саме Партія регіонів набрала найбільшу кількість голосів:

“Нам більше пасує угода і коаліція трьох політичних сил – СПУ, БЮТ, “Наша Україна”. Але багато в чому все залежатиме від того, як наші партнери зможуть між собою домовитися”.

У Блоці Юлії Тимошенко різко критикують можливий союз з регіоналами і не вірять, що ті будуть виконувати взяті на себе коаліційні зобов’язання. Член блоку Михайло Волинець говорить:

“Партія регіонів намагається бути при владі. Вони будуть давати будь-які обіцянки, все, що завгодно. Але їм не можна вірити, я у цьому пересвідчився”.

13 квітня Блок Юлії Тимошенко, “Наша Україна” та Соцпартія підписали Протокол щодо процедури формування Коаліції демократичних сил. Наступного дня президія “Нашої України” підтримала усі пункти протоколу, окрім шостого. Цей пункт містить посилання на меморандум, де в свою чергу йдеться: кандидатуру Прем’єра висуватиме політична сила, яка набрала найбільше голосів на виборах. Президія ж Нашої України вважає, що це положення меморандуму є невизначеним і що існує кілька варіантів меморандуму.

У п’ятницю Президент Віктор Ющенко планує зустрітися з лідерами політичних сил, які пройшли до парламенту.
XS
SM
MD
LG