Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко знову закликає учасників Другої світової війни до примирення


Президент шкодує, що Верховна Рада не визнала воїнів УПА ветеранами війни. Він сподівається, що новий парламент схвалить таке рішення. І це потрібно вписати до коаліційної угоди.


«Більше півстоліття тому український народ здобув перемогу над окупантом. Незалежно від кольорів прапора або крою мундира всі українці боролися за одне - право вільно жити на рідній землі. Ми не можемо переписати складні сторінки своєї історії, але можемо й повинні об''єднатися заради майбутнього. День Перемоги - це гарний привід для такого примирення. Закликаю ветеранів Радянських й Української повстанської армій у цей день подати один одному руки й знайти шлях до взаєморозуміння», - сказав Віктор Ющенко цієї суботи у вже традиційному радіозверненні до української нації.

Він закликав ветеранів Другої світової війни не перекладати цю проблему на майбутнє.

«Я звертаюся до вас від імені покоління ваших синів і дочок: шановні батьки, не передавайте нам цю проблему. Потисніть один одному руки, пробачте один одного заради України, заради ваших дітей й онуків. Українська нація гідно оцінить ваш крок. Ми не можемо дозволити, щоб наші діти й онуки спостерігали за протистоянням за право називатися справжнім ветераном. У цьому протистоянні ми не знайдемо правди», - сказав Ющенко.

Ющенко нагадує, що українці давно простили німців, японців і поляків, із якими вони воювали в різний час, і тепер повинні простити самих себе.

Президент шкодує, що Верховна Рада не визнала воїнів УПА ветеранами війни. Він сподівається, що нова Рада схвалить таке рішення.

«У цій справі я покладаю великі надії на новий парламент. Сподіваюся, він зуміє вирішити питання статусу всіх, хто воював. Верховна Рада повинна ушанувати всіх, хто захищав свою Батьківщину, і проголосувати за закон, що визнає воїнів УПА ветеранами війни. Це наш борг перед батьківським поколінням», - сказав Ющенко.

Він уважає, що це потрібно вписати до коаліційної угоди.

У 2005 році Віктор Ющенко також закликав ветеранів помиритися.

До парламенту були внесені кілька законопроектів, які пропонували визнати воїнів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії – учасниками бойових дій.
XS
SM
MD
LG