Доступність посилання

ТОП новини

Грузія радиться з Україною, як краще вийти з СНД


Сергій Драчук Прага, 7 травня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Грузія вже почала консультації з Україною щодо виходу з СНД. Про це оголосив міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі. Президент Грузії Михеїл Саакашвілі заявляє, що його країну не лякає погроза підвищити ціни на енергоносії в разі її виходу з СНД. А Росія дійсно готує певні заходи у відповідь.

Міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі повідомив, що до Тбілісі вже приїжджала група українських експертів. Як сказав міністр у неділю в грузинській столиці, фахівці обох держав мають визначити всі неґативні й позитивні наслідки такого кроку.

Він додав, що в разі виходу з СНД Грузія збирається укласти з низкою держав – учасниць цього об’єднання окремі двосторонні угоди.

Про те, що Україна стане першою в СНД державою, з якою Грузія почне консультації про вихід, Бежуашвілі повідомляв іще в п’ятницю.

При цьому грузинський міністр не виключає, що вихід його країни з СНД може ускладнити її взаємини з Росією.

Президент Грузії Михеїл Саакашвілі тим часом того ж недільного дня заявив, що Грузію не лякає погроза підвищити ціни на енергоносії в разі її виходу з СНД.

Раніше він доручив своєму урядові вивчити доцільність перебування Грузії в СНД.

Грузинський президент підтвердив, що його країна дбає не лише про себе: за його словами, він хоче колективних, обміркованих і узгоджених дій із друзями в СНД щодо виходу Грузії з цього міждержавного угруповання.

Чільні українські урядовці раніше заявляли, що й Україна може розглянути питання про вихід із СНД, – щоправда, не так категорично, як грузинські. Заступник голови міністерства закордонних справ України Володимир Огризко говорив минулого тижня в Москві про неефективність СНД і про те, що варто глибоко проаналізувати плюси й мінуси від участі або неучасті України в СНД. По тому в секретаріаті президента України повідомили, що держава вивчає доцільність своєї участі в СНД.

Але радник президента, керівник Головної служби зовнішньої політики Костянтин Тимошенко уточнив, що наразі це питання не стоїть дуже гостро на порядку денному. За його словами, Україна таки хотіла б, щоб СНДівські угоди запрацювали й це об’єднання таки дало якийсь результат.

Водночас у Росії уряд уже обмірковує ліквідацію низки переваг для України й Грузії в разі їхнього виходу з СНД. Таку заяву неназваного джерела в кабінеті міністрів Росії наводять у неділю російські агентства. За словами цього джерела, в такому разі Росія перегляне багато угод і домовленостей із цими країнами, зокрема в соціальній галузі.

А так само неназвані російські експерти, яких цитують агентства, вже прогнозують для Грузії й України тяжкі економічні наслідки від виходу з СНД.
XS
SM
MD
LG