Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі святкують День Європи


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 травня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні у Євросоюзі святкують День Європи. Країни ЄС відзначають свято, проводячи різноманітні концерти, змагання та інформаційні заходи, мета яких – показати європейцям їхню належність до Європи та її цінностей.

Європейський союз святкує сьогодні своєрідний день народження – адже 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Робер Шуман проголосив план об’єднання Європи. Згодом, у 1985 році, ухвалили святкувати 9 травня День Європи.

Говорить Міколай Довґілевіч, прес-секретар одного з віце-президентів Єврокомісії: “Цього року ми відзначаємо День Європи вдвадцяте. Головну увагу буде приділено дебатам щодо майбутнього Європи”.

Отже, по всій Європі пройдуть концерти, фестивалі та інші заходи, присвячені європейській тематиці. Єврокомісія прагне також підвищити свідомість щодо Євросоюзу серед молодих європейців. У 14 країнах ЄС експерти розказуватимуть підліткам, що приносить Євросоюз для покращення життєвих стандартів мільйонів людей на всій планеті.

Просвітницька робота буде йти і для дорослих європейців. Наприклад, у Відні в присутності австрійського канцлера Вольфґанґа Шюсселя буде розпочата ініціатива під назвою “Кафе Європа”. Йдеться про книжку з європейської історії, авторами якої стали представники усіх 25 країн Євросоюзу. Це видання буде водночас презентоване в певних кафе в столицях держав ЄС.

Про деякі інші проекти, зокрема, у Франції, розповідає речник Довґілевіч: “9 травня в представництві Єврокомісії в Парижі буде відкрита фотовиставка, де буде присутнім віце-президент Єврокомісії Жак Барро. Також у Парижі буде проведений парад на роликових ковзанах, а по всій Франції хори співатимуть Європейський гімн. У цей же день пройдуть кінні перегони у місті Венсені, переможець яких отримає спеціальний приз Дня Європи”.

У Нідерландах школярі проведуть змагання на кращий короткометражний фільм про Європу, у Люксембурзі вшанувати День Європи запрошують у нову філармонію, де відбудеться велика музична вистава. В Іспанії та Португалії цьогорічні заходи присвячені 20-річчю вступу цих держав до Євросоюзу.

А самі європейські інституції також приготували спеціальну святкову подію – з 9 травня вони змінюють свої інтернет-адреси, які відтепер закінчуватимуться на “eu”, що значить “європейський”.
XS
SM
MD
LG