Доступність посилання

ТОП новини

Екологічна акція “ГАРДУ – ТАК!” (на захист пам’яток історії та культури Південного Бугу)


Богдана Костюк Київ, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - “ГАРДУ – ТАК!” - так назвали київські та миколаївські екологи свої акції проти затоплення пам’яток історії та природи Південного Бугу, до чого може спричинити добудова Ташлицького гідровузла Південноукраїнської АЕС. А тим часом, як відзначають історики, у землі Побужжя знайшли спочинок тіла шістдесяти тисяч осіб – запорізьких козаків, вояків Другої світової війни, жертв сталінських політичних репресій. Мета акції “ГАРДУ – ТАК!” не допустити, щоби душі померлих втратили спокій.

Атомники стверджують, що затоплення островів і прибережних до Південного Бугу територій не спричинить великого екологічного лиха. Як повідомив миколаївським ЗМІ директор будівництва Ташлицького Гідровузлу Володимир Соловйов, (цитую) “під час проектування та забудови було враховано наявність поруч земель природоохоронного призначення, будівництво не зачепить цих ділянок”.

Але міністерства культури та охорони довкілля сумніваються у цьому, тож і спорядили спеціальну експедицію до Побужжя.

Радник міністерства охорони довкілля Сергій Терещук каже, що унаслідок будівельних робіт на Ташлицькому гідровузлі вже зафіксовано підтоплення заповідних об’єктів, серед яких – пам’ятка місцевого значення “Буго – Гардівська паланка” (відома як “бузькі козацькі могили”) та Національний парк Гранітно-степове Побужжя, який зараз створюється. Пан Терещук зазначає, що позиція Міністерства категорична:

“Ні – порушенням законодавства! Це спільна позиція міністерства культури та Міністерства природи. Те, що формувало українську націю – і культурне середовище і природне середовище – без цього не було би нас, українців. І и повинні це відстоювати! Янукович у 2004 році приїхав (на Південноукраїнську АЕС) і сказав, що ми будемо продавати енергію за кордон і це “дуже круто” ,і тепер мені дуже прикро, що нова влада теж апелює цими показниками і чомусь вважає, що це дуже добре. Це дуже недобре, панове! Дуже недобре залишати своєму народові бруд, спаплюжену річку, затоплені національні святині для того, щоб отримати залишок електроенергії, який можна продати!”.

Еколог Олександр Заклецький зазначає, що представники громадських екологічних організацій підтримують рішення Міністерств культури та охорони довкілля, і готові відстоювати пам’ятки історії та природи Гранітно-степового Побужжя від затоплення.
XS
SM
MD
LG