Доступність посилання

ТОП новини

Українська збірна на чемпіонаті світу з хокею в Ризі поки програє, а її тренер каже Радіо Свобода, що в Україні приділяють мало уваги хокею.


Людмила Пилип Рига, 8 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Ризі триває чемпіонат світу з хокею. Українські хокеїсти вже зіграли дві гри зі збірними Швеції та Швейцарії. Перший матч українська збірна програла олімпійським чемпіонам із рахунком 2:4. Сьогоднішня гра з Швейцарією також завершилася поразкою українців із рахунком 1:2. Однак, головна гра ще попереду – зі збірною Італії. Тренер української збірної з хокею Валерій Ширяєв в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що сьогодні хокею в Україні приділяють незначну увагу.

В Україні грати в хокей почали в 1912 році – дві групи ентузіастів провели гру в Харкові. До 1940 року хокей не користувався популярністю, однак, поступово ця гра, в яку, як відомо, грають справжні чоловіки, зайняла почесне місце в Україні і в 60-х роках минулого століття розпочався справжній хокейний бум. Відтоді українська збірна постійно грала у вищій лізі чемпіонату Радянського союзу, однак після його розпаду у цього виду спорту виникли проблеми з фінансуванням, які, на жаль, тривають і дотепер. Кращі гравці виїхали за кордон, а рівень місцевого хокею різко впав, каже тренер збірної України з хокею Валерій Ширяєв.

Валерій Ширяєв: “ Сумно, що ніхто не відгукується до нас. За останній час стало ще гірше, зокрема, порівнюючи з минулорічним чепіонатом світу. Спорт – це також політика, і я сподіваюсь, що ми виступимо достойно на цьому чемпіонат, незважаючи на всі проблеми, які сьогодні є в нашій збірній.”

У Латвії хокей – це національний вид спорту, популярний серед молоді. В країні, де проживає трохи більше 2-х мільонів жителів, тут досить багато льодових арен, на яких вигартовуються молоді кадри. В Україні, за словами, Валерія Ширяєва цього немає. Однак, незважаючи на це, українська збірна хокею займає досить високе місце у світовому рейтингу хокейних команд.

Валерій Ширяєв: “ На сьогоднішній день ми у світовому рейтинзі команд на 12 місці, це досить гарний результат. Однак ми не можемо говорити про юні таланти, тому що у нас значна проблеми із льодовими палацами. Тому ті юні таланти, яких ми виховуємо в Палаці спорту на Мельникова, шукають кращих умов і йдуть або в Росію, або в Білорусь.”

Українцям сподобався рівень організації Чемпіонату світу з хокею в Ризі. Вони сподіваються, що в Україні цей вид спорту з часом також буде популярнішим і країна матиме своїх хокейних зірок світового маcштабу.
XS
SM
MD
LG