Доступність посилання

ТОП новини

Що таке європейські цінності й чи поділяє їх українське суспільство?


Кирило Булкін Київ, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Де пролягає та межа, за якою соціальна нерівність стає соціальною несправедливістю? І яку небезпеку вона несе за сьогоднішнього стану українського суспільства, різко поділеного на багатих і бідних? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – народний депутат України Василь Волга (СПУ) та соціальний психолог Олег Покальчук.


Самий факт наявності в суспільстві багатих і бідних громадян є цілком природним і характерним для будь-якої держави. Але в Україні доводиться говорити про поділ не просто на багатих і бідних, а на дуже багатих і дуже бідних. І це вже не може не викликати тривоги. Однією з причин такої тривоги є негативне ставлення незаможної більшості населення до заможної меншості. Наслідком цього може бути збільшення соціальної напруги аж до вибухового стану. Соціальний психолог Олег Покальчук вважає, що коріння проблеми – у низькій суспільній культурі тих людей, які за останні 10-15 років швидко накопичили великі капітали:

“Так склалося історично, на жаль, за останні півтора десятка років, що багата людина – як правило, людина невихована по відношенню до бідних. І вона в силу цих обставин, накопичуючи цей капітал не завжди легальними засобами, вважала людей, бідніших за себе, не зовсім за людей. І суспільство відчуває ці речі. Воно, можливо, не може висловити і сказати, але відчуває. Воно дуже насторожене, щоб це не загострилося. Це момент такої суспільної, колективної підсвідомої самооборони”.

Народний депутат України, представник Соціалістичної партії Василь Волга також вважає різкий поділ населення України за рівнем доходів украй негативним явищем:

“Соціалістичною партією, мною особисто ніяк не може вітатися такий шалений розрив між доходами громадян, який у нас сьогодні є в суспільстві”.

А вихід з цього становища пан Волга вбачає у реалізації гасла соціалістів – “Свобода, рівність, справедливість”.

“Ми відстоюємо свободу кожної особистості. Але, відстоюючи свободу кожної особистості, ми відстоюємо рівність всіх осіб цього суспільства на цю свободу. І задля того, щоб це відбувалося в нормальній правовій державі, ми відстоюємо питання справедливості. От коли справедливо, рівно і всі вільні – це є те, до чого ми прагнемо. І, врешті-решт, тоді це буде відбиватися на доходах громадян”.

На думку пана Волги, практичні шляхи реалізації цих принципів демонструють деякі європейські країни, де при владі перебувають соціалісти – наприклад, Швеція.
XS
SM
MD
LG