Доступність посилання

ТОП новини

Що дасть Україні членство у Раді з прав людини ООН?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україну обрали членом Ради з прав людини ООН на два роки. Конкуренція за сорок сім місць в цій Раді була гострою , особливо у групі східноєвропейських країн. Новий міжнародний орган замінить Комісію з прав людини, яка існувала з 1945 року, але перестала бути ефективною. Крім України з східноєвропейських країн до Ради увійшли Чехія, Польща, Румунія, Росія та Азербайджан. Що означатиме для України членство в Раді з прав людини ООН?

Успіхом називає членство України в Раді з прав людини ООН постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Володимир Єльченко. Оскільки конкуренція серед східноєвропейських країн була дуже великою – чотирнадцять країн на шість місць:

“Це дуже почесно, що Україну обрали. Ми випередили дуже багато східноєвропейських країн. Країни члени ООН з повагою ставляться до позицій України на міжнародній арені, в ООН, і принципово, що у галузі прав людини”.

Пан Єльченко відзначає, що членство України в Раді з прав людини ООН тягне за собою і багато обов’язків:

“Практично два роки цей орган обговорюватиме ситуацію з правами людини по всьому світі. Отже Україні потрібно мати чітку позицію зі всіх цих питань. На жаль, в світі існує ще дуже багато проблем в галузі прав людини. Є проблемні країни, які в першу чергу будуть предметом розгляду в цьому органі. Тож до цього членства треба дуже ретельно готуватися”.

Членство в Раді з прав людини ООН дозволить Україні покращити свій авторитет в світі, зазначає виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський:

“України виступає сьогодні як демократична країна. Своїм прикладом вона показує приклади боротьби з тоталітарними режимами. Тому участь цієї країни у Раді є дуже важливою. Вона більше важлива для міжнародного співтовариства. Це, зокрема, стосується порушень прав людини глобальному масштабі боротьба з тоталітарними режимами в усьому світі”.

Між тим, Сполучені Штати скептично ставляться до новоствореної Ради і поки що не беруть участі в її діяльності. Офіційний Вашингтон насторожує те, що до складу Ради увійшли країни, які США критикують за серйозні і навіть брутальні порушення прав людини. Такі, до прикладу, як Росія, Пакистан, Саудівська Аравія, Куба, Азербайджан та Китай.

Говорить представник США при ООН Джон Болтон: “Ми власне можемо мати більший вплив перебуваючи поза Радою і рішення Сполучених Штатів щодо участі в цій Раді залежить від того, чи стане вона принципово кращою за комісію, котру вона заступила”.

На своє перше засідання Рада з прав людини ООН збереться 19 червня.
XS
SM
MD
LG