Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Касьянов: “Мені важко уявити, як Україна переживе таке підвищення цін на газ”.


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україні слід було дати можливість перейти на нові ціни на російський газ впродовж 1-2 років, а не за одну ніч, уважає Михаіл Касьянов, колишній прем”єр-міністр Росії, лідер політичного руху “Народний демократичний союз” і майбутній кандидат у президенти Росії. Михаіла Касьянова під час його візиту до Брюсселя розпитувала кореспондентка РС Наталя Вікуліна. На початку розмови Касьянов розкритикував політику "Газпрому", який у січні перекрив газовий кран для України:

- Я вважаю, що рішення, ухвалені російською стороною про припинення поставок газу, неприйнятні. Навіть якщо не відрегульовано відносини в комерційній сфері з Україною щодо оплати поставок, тим не менше це не означає, що спосіб вирішення повинен бути такий - відключити споживачів від газу.

- Пане Касьянов, а якими повинні бути ціни на газ для України?

- Вважаю абсолютно обґрунтованими рішення і тенденцію з визначення тих цін, які мають бути встановлені згідно з угодою, підписаною у 2002-му році. А саме – ціна повинна бути ринковою і розраховуватися так, як для будь-яких споживачів у Європі. Чому Росія протягом двох останніх років не дотримувалася суті цієї російсько-української угоди – це питання окреме, питання до політиків. Але якщо ми погодилися залишити низьку ціну 2002-го року в 2005-му році, то це означає, що треба дати можливість людям перебудувати свою економіку впродовж короткого часу – не за одну ніч, а протягом одного року перейти на нові ціни. Можливо двох років, якщо ціни є дуже високими.

- А як краще вирішити проблему, що склалася?

- Оскільки річ у тім, що ціна до цього конфлікту застосовувалася невідповідна до тих моделей, які вживаються для розрахунку ціни для інших європейських споживачів, - це в тому числі й вина і Російської Федерації. Звісно, цю ситуацію слід виправити. Мені важко уявити, як Україна буде переживати таке підвищення. Але головне знову ж таки – впродовж короткого терміну підвищити ціну і довести її до того рівня, який застосовується в розрахунках з європейськими споживачами – це повинно бути зроблено.

Михаіл Касьянов уважає, що його Росія зробила серйозну помилку, використовуючи газ як політичну зброю. На його переконання, така помилка не повинна повторитися.
XS
SM
MD
LG