Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Польща вибрали дорогу порозуміння


Процес історичного примирення українського і польського народів відбувається як на офіційному рівні, так і на рівні пересічних громадян, сказав Президент України Віктор Ющенко у суботу на спільній з Президентом Польщі Лєхом Качинським прес-конференції. Президенти України і Польщі в селі Павлокома (Польща), взяли участь в урочистому відкритті пам''ятника-меморіалу 366 загиблим українцям, що полягли від рук вояків польської армії Крайової у березні 1945 року.


Процес історичного примирення українського і польського народів відбувається як на офіційному рівні, так і на рівні пересічних громадян, сказав Президент України Віктор Ющенко у суботу на спільній з Президентом Польщі Лєхом Качинським прес-конференції.

Президенти України і Польщі в селі Павлокома (Польща), взяли участь в урочистому відкритті пам''ятника-меморіалу 366 загиблим українцям, що полягли від рук вояків польської армії Крайової у березні 1945 року.

За словами президента Качинського, Павлокома стала символом трагедії українського народу, забороненою темою, про яку не можна було згадувати десятиліттями, а тим більше поставити там хреста жертвам – повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

Президент Польщі наголосив, що сьогоднішня урочистість є свідченням того, що Україна і Польща визнають спільні цінності, однаково розуміючи, що «для жодного злочину немає виправдання». «Ми не можемо змінити минулого, але можемо зробити так, щоб воно не визначало майбутнього», – сказав Президент Польщі.

Голова Конференції Єпископату Польщі архієпископ Юзеф Міхалік та глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар нагадали, що ієрархи Польської Католицької Церкви та УГКЦ ще рік тому зробили жест поєднання, у якому взаємно визнали вини й просили вибачення.
XS
SM
MD
LG