Доступність посилання

ТОП новини

Про долю морського транспорту в Одесі.


Петро Каландирець Одеса, 16 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Одесу дотепер вважають морською столицею України. І це не випадково. Колись тут був центр знаного у цілому світі Чорноморського пароплавства. Нещодавно оголошені плани відродити згадану кампанію, яка нині перебуває у повному занепаді. Міністр транспорту України вважає такі плани безперспективними.

На сьогоднішній день у Чорноморському пароплавстві з 240 морських суден залишилося лише п’ять. У ЧМП продали „все що рухалося”, і тепер відроджувати це підприємство доведеться фактично з нуля.

Відомо, що судна, яким понад 25 років, підлягають списанню. Якщо дотримуватись цих правил, в Україні 45 % суден вже перевищили ці терміни. Якщо будувати новий флот, до 2010 року у Україні може залишитися лише два судна віком до 25 років.

Тим часом „Державна судноплавна кампанія ЧМП” нині безуспішно шукає своїх співробітників, які входили до плавскладу у 1994-98 роках, з метою виплати заборгованої колись зарплати. Президент ЧМП Євген Кожевін повідомив, що нині від підприємства мають одержати гроші майже сім тисяч моряків. Загальний борг нині складає приблизно два мільйони гривень.

Міністр транспорту України Віктор Бондар під час нещодавнього візиту до Одеси заявив, що говорити про можливість відродження ЧМП не доводиться, і слід поставити крапку у історії існування цієї кампанії. За його словами, головне завдання міністерства і структур Одеської обласної держадміністрації полягає у необхідності зосередитися на інших проектах, зокрема, проекті розвитку Українського дунайського пароплавства чи ідеї створення нової судноплавної кампанії. Позитивні приклади успішної роботи судноплавних кампаній є. Серед найбільш відомих судноплавних кампаній, які нині працюють в Одесі, є і „Укрферрі”.

Віктор Бондар переконаний, що на базі Чорноморського пароплавства будуть „постійно виникати питання суперечок у судах різних країн світу з різноманітними кредиторами”.

Президент „Місії для мореплавців”, капітан далекого плавання Олександр Сорокін вважає, що відродити статус Одеси як морської столиці України цілком можливо. Тут дотепер готують працівників моря найвищого фахового рівня, збережена необхідна база навчальних закладів. Наприклад, в Одесі успішно діє Морський інститут України, Інститут післядипломної освіти керівних працівників морського транспорту України.
XS
SM
MD
LG