Доступність посилання

ТОП новини

Президент Киргизстану розповів Радіо Свобода про внутрішні проблеми своєї країни.


Василь Зілгалов Прага, 16 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Радіо Свобода продовжує серію інтерв’ю з першими особами пострадянських держав. Про нещодавні перестановки в уряді і стосунки з опозицією розповів нам сьогодні Президент Киргизстану Курманбек Бакієв.

Президент Киргизстану Курманбек Бакієв
Ми вже повідомляли про перестановки в уряді та адміністрації президента Киргизстану, що мали місце минулого тижня.

Серед звільнених у різний спосіб високих посадовців опинилися міністр національної безпеки Таштемір Аітбаєв, державний секретар Дастан Сариґулов. Останній пояснив свою відставку незгодами з різкими вимогами опозиції. А речник президента Курманбека Бакієва Надир Момунов відкидає твердження що нібито перестановки у владі свідчать про слабкість позиції глави держави.

Він каже, що Бакієв намагається в такий спосіб досягти компромісу з опозицією. Ось що сказав з приводу змін сам Курманбек Бакієв у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода:

"Це нормально для посадовців – приходити і відходити. Великі чи малі посади у владі не є чиєюсь власністю. Коли політична ситуація ускладнюється, посадовці негайно інформують мене: "Ми ставимо вас до відома, що хочемо піти задля стабілізації ситуації, ми не тримаємося за наші посади." Я сказав на це: "Добре". І ми взяли молодих людей".

Нагадаємо, що після падіння влади Аскара Акаєва в Бішкеку і подій, які назвали "революцією тюльпанів", поповзли чутки про незгоди між новими політичними лідерами. Ось як сам Курманбек Бакієв пояснив Радіо Свобода свої стосунки з главою уряду Феліксом Куловим:

"Я вдячний Кулову. Та, сказати правду, в уряду є чимало проблем, інколи ми не можемо дати раду цьому всьому, і ми пасли задніх. Ми обоє відкрито кажемо про це. Я час від часу критикую, кажу "це ще не зроблено, і тут дивіться, і на це" і так далі. Але наш тандем служив народу і буде це робити в майбутньому”.

Курманбек Бакієв не коментував вбивство минулого тижня кримінального авторитета Рисбека Акматбаєва, котрий був обраний у парламент країни на місце його вбитого брата. А також президент не пояснював свого ставлення до вимог прихильників Акматбаєва про відставку Фелікса Кулова, котрий нібито міг бути причетним до вбивства Рисбека Акматбаєва. Спостерігачі вважають, що згаданий випадок створив нові проблеми для киргизького президента.
XS
SM
MD
LG