Доступність посилання

ТОП новини

Кримські “регіонали” не дали опозиції жодного комітету.


Володимир Притула Сімферополь, 19 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму місцеві “регіонали” не дали опозиції жодної керівної посади у парламенті автономії. Сьогодні у Сімферополі відбулося чергове пленарне засідання першої сесії Верховної Ради Криму. На ньому були сформовані керівні органі кримського парламенту, куди потрапили лише представники “блакитно-червоної” коаліції.

59 голосів “за”, і 8 хвилин часу знадобилося для того, щоб обрати нову президію Верховної Ради Криму. Але спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко каже, що цьому передували тривалі політичні консультації і переговори з усіма політичними силами у Верховній Раді автономії: “Проводилися дуже великі консультації щодо тих кандидатур, які я вношу на розгляд і затвердження сесії Верховної Ради АРК. Тому у мене є пропозиція обрати: Цекова Сергія Павловича на посаду першого заступника голови Верховної Ради АРК і Бахарєва Михайла Олексійовича на посаду заступника голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим ”.

“Регіонал” Сергій Цеков уже був спікером кримського парламенту у 1994-95 роках, коли там домінував Блок “Росія”. Тоді він запам’ятався поїздкої до Москви, під час якої виступив у Держдумі Росії. Після цього російський парламент визнав передачу Криму Україні незаконною. Зараз Сергій Цеков очолює Російську громаду Криму, яка досі фінансувалася з російського і московського бюджетів. А комуніст Михайло Бахарєв запам’ятався тим, що у ті ж 90-ті заявив з трибуни Верховної Ради автономії, що українська мова – “мова черні”.

На пропозицію того ж Анатолія Гриценка, парламентарі “пакетом” затвердили і голів постійних комісій Верховної
Перший віце-спікер кримського парламенту Сергій Цеков
Ради Криму. Ними стали представники виключно тих політичних сил, які сформували більшість – “регіонали”, комуністи, члени партії “Союз” і представники Блоку Наталії Вітренко.

Представник депутатської групи Народного руху Леонід Пилунський назвав це “шахрайством і дерибаном”: “Це не просто дерибан! Я бачив “наперсточників” з трьома наперстками, але, щоб так обманути двома наперстками – це просто ганьба!”.

Спікер Анатолій Гриценко після сесії сказав журналістам, що опозиціонери самі відмовилися увійти до коаліції, а значить – відмовилися і від посад у парламенті. Лідер групи “Крим” Сергій Куницин цю заяву спростував і додав, що кримські “регіонали” діють нелогічно, показуючи приклад київській більшості у новій Верховній Раді України – як треба ставитися до опозиції, тобто, до Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG