Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно в родині президента Назарбаєва назрів розкол.


Василь Зілгалов Прага, 22 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Шість місяців президентства казахського глави Нурсултана Назарбаєва після переобрання його на наступний семирічний термін не були такими легкими. Оглядачі пишуть про нібито загострення його стосунків зі старшою донькою – Даріґою. Особливо багато інформації про можливий розкол в президентській родині з’явилося після убивства у лютому цього року одного з опозиційних лідерів Казахстану. Наскільки правдиві твердження про сварку в родині Назарбаєва.

13 лютого 2006 року неподалік від Алмати було знайдено тіла опозиційного політика, лідера партії “Акжол” / “Світлий шлях”/, Алтинбека Сарсенбаєва і його водія та охоронця. Розслідування заявило, що всі троє були убиті пострілами в спини і голови. Це вже не перше убивство лідера казахської опозиції, котра заявляє про існування в країні ескадрону смерті за допомогою якого влада нібито усуває своїх політичних суперників.

Хоча й Міністерство внутрішніх справ заарештувало у кінці лютого групу осіб, підозрюваних у вбивстві Сарсенбаєва, все ж скандал набув ширшого розголосу у зв’язку із публікацією Даріґою Назарбаєвою ще у березні цього року суперечливої статті в казахському щоденникові "Караван" під назвою "Дежа вю". Ось що сказала Радіо Свобода про цю статтю Даріґи глава незалежного казахського Фонду "Журналісти в біді" Розлана Таукіна:

"У своїй статті, "Дежа вю", Даріґа, так би мовити, розкрила сімейні таємниці, те, що обговорюється за столом, про те, що президенту доповідали ті чи інші чиновники. І вона взяла і вихлюпнула це, так би мовити, на загальний огляд громадськості. Вона сказала головне: про те , що підозра голови Комітету національної безпеки стосувалася у тому числі і її чоловіка".

У згаданій статті Даріґа Назарбаєва нападає на главу КНБ Нартаі Дутбаєва за нібито "брехливу" доповідну президенту Назарбаєву. Старша донька президента обурюється у публікації Дутбаєвим, котрий інформував президента, що "один із членів родини - чи то Рахат Алієв / чоловік Даґіри/, чи то Тімур Кулібаєв, інший зять президента, чи Кайрат Сатибалди, племінник Назарбаєва – стоїть за вбивством Сарсенбаєва".

Зрозуміло, що цю інформацію відразу ж підхопила опозиція, незважаючи на те, що Даґіра під час розслідування не підтвердила оприлюднену у газеті інформацію про нібито підозри глави КНБ. Вона сказала слідству, що була у "психічно - емоційно неґативному стані" та написала неправду. Один із відомих казахських незалежних аналітиків Досим Сатпаєв висловився про це Радіо Свобода:

"Чимало людей заявили навіть про те, що цією публікацією Даґіра Назарбаєва вирішила започаткувати нову атаку на конкуруючі елітні групи, що могло призвести до нової політичної кризи".

Але попри жорстку критику, котрій піддав днями назарбаєвський міністр інформації Єрмухамет Єртисбаєв декілька приватних телеканалів Казахстану, що належать Даґірі, все ж спостерігачі скептично ставляться до натяків про нібито розколу у родині Назарбаєва. То й же Досим Сатпаєв сказав Радіо Свобода:

"В перспективі, особливо коли мова піде безпосередньо про зміну влади, про відхід президента Назарбаєва, дійсно, в першу чергу - між групами Тімура Кулібаєва і Даґіри Назарбаєвої та Рахата Алієва можуть розпочатися тертя".

Але, як вважає той же Сатпаєв, навряд чи президент Назарбаєв зупинить свій вибір політичного спадкоємця саме на Даґірі.
XS
SM
MD
LG