Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч міністрів закордонних справ ГУАМ.


Тарас Марусик Київ, 22 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Києві розпочалася зустріч у верхах країн-учасниць ГУАМ, куди входять Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова. Під час роботи саміту планується підписати статут організації, спільну декларацію, інші документи. У перший день відбулися зустрічі керівників низки міністерств, правоохоронних і митних органів цих країн.

Сьогоднішнє засідання в Києві було одинадцятим від часу створення організації. Сьогодні міністри закордонних справ країн - учасниць ГУАМ затвердили і парафували для розгляду керівниками держав “Київську декларацію”, декларацію з питань урегулювання конфліктів, статут нової організації – “За демократію та економічний розвиток ГУАМ” і комюніке. Крім того, зазначив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, він та його колеги затвердили положення про секретаріат, правила процедури і фінансове становище організації, програму роботи ГУАМ до кінця 2006 року, план дій держав ГУАМ у рамках ООН на 2006 рік, план дій держав ГУАМ у співпраці в рамках міжнародних організацій у Відні, тощо.

Борис Тарасюк: “В цілому міністри закордонних справ зійшлись на думці, що ГУАМ, на відміну, скажімо, від СНД, ґрунтується на згоді, рівноправності і демократичних принципах функціонування цієї організації, що, серед іншого, виявляється в тому, що головування в ГУАМ здійснюється по черзі – кожна країна рік очолює ГУАМ”.

Міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвiлi назвав київську зустріч ГУАМ історичною. Відповідаючи на запитання про заморожені конфлікти, він сказав:

“Звичайно, ця тема буде присутньою в рамках цієї організації, і я вважаю, що організація виступатиме єдиним голосом у рамках міжнародних організацій. Це буде гарний прояв нашої взаємодії, чотирьох держав, з питань збереження територіальної цілісности. А це дуже потужний інструмент. Організація, яка народжується, буде таким цементуючим ефектом у боротьбі проти агресивного сепаратизму”.

Статут нової організації затвердять завтра президенти чотирьох держав. Можливо, завтра стане відоме й ім’я генерального секретаря цієї організації. За попередніми припущеннями, ним може стати президент Азербайджану Ільгам Алієв.
XS
SM
MD
LG