Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні країни-учасниці “Організації за демократію і розвиток – ГУАМ” створили зону вільної торгівлі


Про вигоду такого рішення зазначив лідер Грузії, Михаїл Саакашвілі: “Ми погодилися запровадити режим вільної торгівлі між нашими країнами. Це очевидна вигода для всіх країн, для громадян, виробників”. Сьогодні Молдова передала головування у ГУАМ українському Президенту Віктору Ющенкові.

Cпільна прес-конференція Глав держав Організації за демократію і розвиток – ГУАМ у Києві. 23 травня 2006 року
Про вигоду такого рішення зазначив лідер Грузії, Михаїл Саакашвілі:

“Ми погодилися запровадити режим вільної торгівлі між нашими країнами. Це очевидна вигода для всіх країн, для громадян, виробників”.

Сьогодні Молдова передала головування у ГУАМ українському Президенту Віктору Ющенкові.

Щодо політичного аспекту об’єднання, Віктор Ющенко зазначив:

“В СНД існує великий дефіцит корисної дії. Я можу сказати і про останній саміт, коли Україна прийшла з 5-ма пропозиціями, які стосувалися і пенсійного забезпечення, і питань, пов’язаних з демаркацією та делімітацією кордонів. Ну як ми можемо називатися друзями-сусідами, коли неврегульовані питання кордонів? Це не годиться! Це нас не влаштовує! Ми вносимо пропозицію логіки демаркації і делімітації кордонів”.

Про мету діяльності ГУАМу зазначив президент Азербайджану Ільхам Алієв:

“Наша організація – не конфронтаційна, вона не направлена проти когось. Ми не зібралися тут дружити проти когось. Ми зібралися конструктивно працювати, співпрацювати, просувати взаємовигідні проекти, максимально забезпечувати наші внутрішні потреби, наші інтереси. Кожна держава, кожен президент, в першу чергу, зацікавлений і думає про те, як максимально забезпечити потреби своєї країни”.

Для подальшого розширення ГУАМ президент Молдови запропонував перейменувати об’єднання у Співдружність європейського вибору.

За його словами, секретаріат та Міністерство закордонних справ Молдови вивчають це питання.

Можливість розширення ГУАМУ Володимир Воронін прокоментував так:

“Я бачу низку країн, в тому числі навіть держави Європейського Союзу. Питання в ефективності. Якщо ефективність та якість наших стосунків на новий рівень піднімуться, і відчують це конкретні люди з наших країн, звісно, ми будемо розширюватися і здобудемо все більше і більше інших напрямків свого розвитку, більш глибоких”.

Сьогодні президенти Грузії, України, Азербайджану та Молдови проводять фінальну зустріч саміту у Києві.

Позиція Москви щодо засідання ГУАМ – стримана. Як зазначив сьогодні заступник глави російського МЗС, Росія не бачить у цих засіданнях антиросійської складової.
XS
SM
MD
LG