Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна Амністія обвинувачує Захід – війна з терором принесла багато біди людям у світі.


Василь Зілгалов Прага, 23 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Відома правозахисна організація Міжнародна амністія оприлюднила у вівторок звіт про порушення прав людини у світі в 2005 році. Один із найголовніших акцентів цього звіту – критика Сполучених Штатів і західноєвропейських урядів за підрив авторитету Заходу в царині прав людини, коли йдеться про війну проти тероризму. Міжнародна амністія попереджає, що факти порушення Америкою та її союзниками заборони на тортури під час війни і незаконне утримування підозрюваних у тероризмі - це небезпечні прецеденти для всього світу.

Генеральний секретар Міжнародної Амністії Ірена Хан заявила Радіо Свобода, що впливові західні уряди блокували діяльність міжнародних організацій та затратили багато марних зусиль у війні з терором, закриваючи при цьому очі на масове порушення прав людини та гуманітарну катастрофу у різних частинах світу. Ірена Хан також відзначила:

"Я вважаю, що світ має винести у цьому році чимало важливих уроків... я висловлюю сподівання сотень і тисяч людей в усьому світі, котрі піднялися і кажуть: ми вимагаємо справедливості, ми хочемо сили закону, ми вимагаємо поваги до прав людини , тому що це єдиний шлях до справжньої гуманітарної безпеки".

Міжнародна Амністія заявила про те, що багато які уряди в Європейському Союзі стали "партнерами у кримінальних злочинах" зі Сполученими Штатами, коли порушували абсолютну заборону на застосування тортур та незаконне утримування підозрюваних у тероризмі. У звіті висвітлюється доля одного із таких затриманих - громадянина Йемена - Мохамеда Аз Асада. Його заарештували у Танзанії в 2003 році, перевозили до Джібуті, Афганістану і, можливо, утримували на Сході Європи. Лише у 2006 його відпустили, як несправедливо підозрюваного. Сам Асад каже, що ці роки ув’язнення геть змінили його життя:

"Скільки я втратив? Мій дух, мою репутацію. Я натерпівся. Мої діти маленькі. Одна дитина народилася, коли я був затриманий. Мій батько стара людина".

Ірена Хан розкритикувала пасивність перед порушеннями прав людини і Європейський Союз:

"Ми також бачили інституції, як наприклад, Європейський Союз, котра зберігає мовчання перед брутальними порушеннями людських прав у Чечні, мало що робить щодо ситуації в Непалі чи Дарфурі".

А інший чільний речник Міжнародної Амністії – Джудіт Аренас – назвала кривавим жахом війну в Іраку:

"Зростання насильства в Іраку ми хочемо фактично охарактеризувати, як зібраний кривавий урожай ."

У звіт Міжнародної Амністії висунуті чотири головних вимоги до світу:

- Об’єднані Нації і Африканський союз мають закликати учасників конфлікту у Суданському Дарфурі припинити цей конфлікт і також брутальне порушення прав людини.

- ООН мусить провести переговори щодо врегулювання торгівлі малими озброєннями. - Сполучені Штати Америки повинні закрити табір для ув’язнених в Ґуантанамо і оголосити імена та інші місця перебування всіх затриманих у зв’язку із війною з терором.


У звіті Міжнародної Амністії йдеться також про низку інших порушень прав людини в багатьох країнах світу. Україну критикують, зокрема, за тортури над затриманими міліцією, які називають повсякденним явищем, і за те, що справа про зникнення журналіста Гонгадзе досі нерозкрита.
XS
SM
MD
LG