Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів на газ і електроенергію та протести у відповідь: яким може бути конструктивне рішення?


Кирило Булкін Київ, 25 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Києві пройшла акція протесту проти підвищення тарифів на газ і електроенергію. Організувала її Федерація профспілок України, а кількість учасників налічувала від 10-ти тисяч (дані міліції) до 50-ти тисяч (дані організаторів). Чи є підвищення тарифів насправді неминучим і як може уряд порозумітися з демонстрантами? Про це говорили гості вчорашньої Вечірньої Свободи – заступник голови ФПУ Сергій Українець та президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.


Демонстранти зібралися зранку 24-го травня на столичному Майдані Незалежності під гаслами “Профспілкове “ні” новим цінам і тарифам”, “Влада, служи народу, а не обслуговуй олігархів”, “Члени уряду, забезпечте виконання домовленостей” та іншими. Вони тримали прапори Федерації профспілок України, Комуністичної та Соціалістичної партій. Що ж до конкретних вимог до уряду та їх обґрунтування, то заступник голови ФПУ Сергій Українець каже про це так:

“Можуть бути звинувачення профспілок у тому, що вони заперечують категорично будь-яке підвищення цін і тарифів, то я знімаю його. Основне питання і основна проблема, яку зараз вирішують профспілки, і ми її вирішимо, – це супроводження підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію й інші послуги, які регулюються урядом, супроводження їх сильними пакетами соціального захисту населення”.

Натомість президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло зауважує, що таке супроводження не є реальним у теперішній економічній ситуації – принаймні, для широких верств населення.

“Власне, основна претензія полягає в тому, що ми не провели це підвищення тоді, коли це дійсно треба було провести. Власне, оці перманентні вибори – аж двосерійна епопея – призвели до того, що в час, коли треба було підвищувати (синхронно із зростанням загальних витрат, вартості газу на світовому ринку тощо) ми відкладали цю проблему. І ось сьогодні тому вийшло таке залпове підвищення. Оце дійсно реальна претензія до уряду”.

Що ж до самого підвищення тарифів, то, на думку пана Жаліла, воно було неминучим. Його претензія до уряду полягає якраз у тому, що це підвищення з популістських міркувань відкладалося аж до теперішнього часу.

“Зважаючи на те, що на сьогоднішній день у нас рівень соціального навантаження на бюджет, на економіку вже накручений досить високий, я думаю, що це буде досить і досить складно. Тому треба говорити насамперед про можливість підтримки найбільш незахищених верст населення. Проте навряд чи можна говорити про те, що якимсь чином буде майже повною мірою компенсоване це підвищення”.

Так чи інакше, скасування запланованого підвищення цін, на думку пана Жаліла, чекати не доводиться. Пан Українець від імені Федерації профспілок пообіцяв розгортання акції протестів далі по Україні. Крім того, наразі ФПУ оскаржила рішення уряду про підвищення тарифів у господарському суді Києва.
XS
SM
MD
LG