Доступність посилання

ТОП новини

Що означають бунти і погроми в Кабулі.


Василь Зілгалов Прага, 30 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У столиці Афганістану Кабулі вже кілька днів поспіль напружена ситуація. Після бунтів і погромів, які пройшли в понеділок, сьогодні – масові арешти. Від ранку вулиці Кабула патрулюють танки. У вчорашніх погромах лунали античужинські гасла. Приводом для цих хаотичних насильницьких виступів став дорожній інцидент за участі американських вояків. У ньому загинуло п’ятеро місцевих жителів. А внаслідок стихійного вибуху непокори, коли американці відкривали вогонь по учасниках виступів, загинуло ще дев’ять афганців.

Багато спостерігачів відзначають, що стихійні бунти в Кабулі у понеділок носили не лише антиамериканський характер, а були спрямовані проти присутності чужинців і були реакцією на складну соціальну ситуацію в місті. Зокрема, Пауль Баркер керівник Міжнародної допомоги в Афганістані, вважає що у цих нападах і бунтах брало участь чимало злочинців, котрі влаштували грабіжницький розгул.

Президент Афганістану Хамід Карзай зазначив у телевізійному виступі вночі на вівторок:

"Негоди на дорогах трапляються у всьому світі. Щодня з нашими людьми трапляються десятки негод, в яких гинуть люди. Але це не може бути причиною для насильства і погромів у нашій країні. Ми мусимо розслідувати, що трапилося для встановлення фактів. І тих підбурювачів та кримінальні елементи, котрі використали цю негоду як привід для погромів, ми повинні визнати ворогами нашої країни. Вони мають бути покарані. Ми будемо боротися з цим".

Хоча багато пересічних жителів Кабула невдоволені чужинцями і тим, як американські вояки їздять вулицями столиці, спостерігачі відзначають також інші причини бунтів. Зокрема, виконавчий директор кабульського офісу Інституту інформування з питань війни і миру, з осідком у Лондоні, Джейн Макензі вважає:

"Бунтівники сердиті не лише на чужинців. Вони сердиті на зростання безробіття, корупції в поліції, в уряді. Це також невдоволення повільним просуванням реформ".

Чимало експертів вважають бунти в Кабулі небезпечним проявом зростання загального невдоволення в Афганістані. Зокрема, парламентар Рамадан Башардост сказав у вівторок:
Афганістан -- Демонстранти кидають каміння у американську військову колону під час демонстрації у Кабулі, 29 травня 2006 р.
"Ми не бажаємо приховувати цей інцидент. Той американський солдат, котрий вчинив так, мусить відчути силу міжнародного закону. Він мусить не лише компенсувати втрати, але й також має бути покараний фізично".

Речник Міністерства внутрішніх справ Афганістану повідомив сьогодні Радіо Свобода:

"Внаслідок випадків, що мали місце в понеділок у Кабулі, ми заарештували близько 140 осіб – це переважно молоді люди. Вони перебувають під слідством. Чимало з них зізналися, що хотіли скористатися ситуацією для пограбувань. Ми намагатимемося визначити, що було їхньою справжньою метою".

У вівторок надійшло повідомлення про загибель на півночі Афганістану чотирьох співробітників міжнародної гуманітарної організації, серед них троє жінок.
XS
SM
MD
LG