Доступність посилання

ТОП новини

Надія на Патріарха – огляд латвійської преси.


Людмила Пилип Рига, 31 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Латвійська преса продовжує коментувати візит Патріарха Московського Алексія II до Латвії. Ризькі оглядачі сподіваються, що цей візит матиме позитивний вплив на напружені стосунки між Латвією та Росією.

Аналізуючи причини та результати візиту Патріарха Російської Православної церкви до Латвії, латвійські експерти прогнозують, що незабаром можна очікувати відповідні кроки з боку Кремля, які сприятимуть покрашенню російсько-латвійських відносин, - пише латвійська газета Neatkarīgā Rīta Avīze.

Газета „Diena” вважає, що візит мав не лише духовний, але й політичний акцент, беручи до уваги дружні відносини керівництва Російської Православної церкви з Кремлем. У зв’язку з цим висловлюються сподівання, що позитивне враження від візиту до Риги Патріарх може передати Президенту РФ Володимиру Путіну.

Видання публікують враження та оцінки візиту керівника Російської православної церкви, надані представниками місцевого політикуму. За своєю суттю візит, безумовно був політичним, - зазначає експерт з питань історії Православної церкви, професор Латвійського університету Олександр Гаврилін. Як свого роду сингал до розвитку двосторонніх відносин оцінює візит радник з іноземних справ Прем’єр-міністра Латвії Петерс Устубс.

Міністр закордонних справ ЛР Пабрікс в інтерв’ю „Dienі” підтвердив велике значення візиту Патріарха до Латвії не лише в релігійному, але і в політичному плані, оскільки православна церква, як і інші церкви, грає значну роль в політичному житті країни.

В численних публікаціях місцевої преси підкреслюється, що одним з результатів візиту може стати зміна в кращий бік негативних психологічних настроїв щодо Латвії, які на сьогодні панують в російському суспільстві. Враховуючи важливу роль православної церкви у внутрішній політиці Росії, візит Патріарха Алексія II до Риги оцінюється як позитивний імпульс в розвитку до цього досить прохолодних відносин між Латвією та Росією.
XS
SM
MD
LG