Доступність посилання

ТОП новини

Чи обмежить Нацбанк валютне кредитування банками підприємств і населення?


Кирило Булкін Київ, 1 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Останнім часом у ЗМІ поширюється інформація про намір НБУ обмежити валютне кредитування банками населення і підприємств через незбалансованість між активами і пасивами у банківській системі. Чи дійсно такі заходи будуть вжиті, і, якщо так, якими будуть наслідки для української економіки? Про це говорили гості вчорашньої Вечірньої Свободи – президент Національного резервного банку “Україна” В’ячеслав Юткін та президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.


Офіційні особи Нацбанку не підтверджують інформацію про можливе обмеження кредитування. Утім, однозначного спростування такої інформації від них також почути не вдається. Про те, що об’єктивні підстави для припущень, подібних до тих, що з’явилися в засобах масової інформації, є, говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

“Існує справді реальна проблема, яка пов’язана з так званою доларизацією нашої економіки. Останнім часом частка долара в оборотах у нас зростає. У нас 37%. Це дуже багато. Навіть під час президентських виборів було менше. Це говорить про те, що зростає недовіра до влади. Справді у нас є проблеми, пов’язані з формуванням коаліції. І американській владі довіряють більше, аніж українській. Це непокоїть НБУ. Це є проблема”.

Інша річ, що, на думку пана Сугоняко, дії Нацбанку по розв’язанню цієї проблеми лежать у площі суто професійній і підстав хвилюватися щодо можливих пертурбацій на валютному або кредитному ринку пересічний споживач не має.

З цією думкою згоден і президент Національного резервного банку “Україна” В’ячеслав Юткін. Водночас він дає пораду тим, хто зараз бажає взяти кредит, не зволікати з цим рішенням.

“Я думаю, що чекати чогось поганого не слід. І якщо є рішення брати кредит, то треба брати якомога скоріше, бо я не думаю, що найближчим часом відбудуться якісь зміни у зменшенні кредитних ставок по всіх видах кредиту. Я думаю, що вони будуть стабільні; можливо, якщо буде це нововведення, яке ми обговорювали так жваво, то вони збільшаться на пів-відсотка, до відсотка”.

Що ж до банківської системи України загалом, то вона наразі розвивається доволі динамічно. Зокрема, щодо кредитної сфери варто вслухатись у показники виданих банками населенню кредитів станом на 1-ше квітня 2004-го, 1-ше квітня 2005-го та 1-ше квітня 2006-го року. Ці дані навів Олександр Сугоняко.

“9,6 млрд. грн. – 2004-й рік, 15,6 – 2005 рік, 38,5 млрд. гривень – перший квартал цього року. Наростання йде дуже потужне, і я думаю, що все більше й більше людей будуть користуватися цими послугами банків. Ми будемо розвиватися”.

Таким є прогноз президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко – попри тривожні чутки в ЗМІ щодо майбутнього обмеження валютних кредитів.
XS
SM
MD
LG