Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні Рада Безпеки ООН знову розглядатиме іранське ядерне питання.


Петро Кагуй Прага, 1 червня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього разу представники 5-ти постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Німеччини проведуть засідання у Відні.

Напередодні Іран заявив про готовність відновити переговори щодо своєї ядерної програми із трьома країнами Європейського Союзу: Францією, Великобританією та Німеччиною.

Сполучені Штати привітали таку готовність Ірану. Держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що Вашингтон може долучитися до переговорів з Іраном, але на певних умовах.

«Щоб наголосити на нашій прихильності до дипломатичного рішення і щоб зміцнити перспективи успішного врегулювання, як тільки Іран повністю припинить роботи зі збагачення урану – Сполучені Штати готові разом із колегами із ЄС зустрітися з іранськими представниками», – зазначила Кондоліза Райс.

Однак Тегеран і далі заявляє, що не збирається відмовлятися від робіт зі збагачення урану. Представник МЗС Ірану Хамід Реза Асефі цими днями наголосив:

«Ми не приймемо жодних умов поза нашими зобов’язаннями у рамках Договору про нерозповсюдження [ядерної зброї]. Якщо від нас вимагатимуть припинити дослідницькі роботи, ми на це - не підемо! Ми хочемо, щоб європейці на своєму засіданні схвалили логічне рішення».

А заступник голови іранської Організації з атомної енергії Мохаммед Саеді також заявив, що ядерна діяльність Ірану є незворотною. За його словами, Захід має зважати на цей факт, розробляючи пропозиції щодо припинення збагачення урану в Ірані.

Мохаммед Саеді повідомив, що Тегеран планує спорудити дві атомні електростанції.

Чи вдасться на сьогоднішньому засіданні у Відні 5-ти постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччини знайти компроміс і схвалити рішення? Це питання залишається відкритим! Оглядачі, насамперед, звертають увагу на розбіжності, котрі залишаються у постійних членів Ради Безпеки ООН.

Сполучені Штати і далі пропонують схвалити резолюцію, котра б передбачала можливі санкції проти Ірану, якщо Тегеран не відмовиться від робіт зі збагачення урану.

А Росія і Китай вважають, що будь яке жорстке рішення Ради Безпеки ООН може у майбутньому відкрити для Вашингтона можливість використання військової сили проти Ірану. Москва і Пекін наполягають, щоб кризу вирішували лише дипломатичним шляхом.

Хоча, і офіційний Вашингтон вже не раз заявляв, що також віддає перевагу дипломатичному вирішенню кризи довкола іранської ядерної програми.
XS
SM
MD
LG