Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Без...захисне дитинство?


Київ, 1 червня 2006 року. Серед безлічі дат та особливих днів, які відзначають і в Україні, і у світі, про цей знають майже всі. По-перше, всі були дітьми й багато хто їх має. По-друге, ця дата збігається з першим днем літа. Отже, сьогодні - Міжнародний день захисту дітей. Проте мало кому відомо, що є конвенція дитячих прав. А в ній стверджується: "дитина внаслідок її незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження...” Як же “спеціально охороняють і піклуються” про малюків в Україні? До кого вони можуть звернутися по захист? Про це – сьогоднішні “Звуки життя” - “Без...захисне дитинство?” З вами Олександр Лащенко.

Перший досвід життя без батьків та бабусь із дідусями малюки отримують у дитячому садочку. Чи ставляться там до них як до особистостей? Які методи використовують виховательки – чи вдаються до простого і відомого з давніх-давен способу виховання “батогом і пряником”? Чи легко визначити рубікон між суворістю і безкарністю? Відповіді на це намагалася знайти кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко, відвідавши один дитсадків Києва.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Вчителі та вихователі ображають тільки тих дітей, які мають, так званий, "комплекс жертви" - запевняє психолог Наталя Кухтіна. Вже з перших днів життя стосунки у родині можуть прищепити малечі такий комплекс...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сполучених Штатах давно вже всерйоз борються з батьками, котрі полюбляють виплескувати свою злість на тих, хто не може дати здачу – на дітях. Американці не сприймають популярних досі в Україні аргументів, що, мовляв, “б’є – значить любить!” І щодо жінок, і щодо дітей.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Тим, кому не пощастило на батьківську любов і тремтливе ставлення до себе - ніколи не хотіли би повернутися в дитинство - у роки безправ"я, принижень і постійного відчуття образи і несправедливості... Вирости - для таких дітей це єдина мрія. Школярка Варвара - не з таких. Нещодавно вона мала конфлікт із вчителькою фізики - тричі дівчинка пересдавала їй контрольну - двічі усно - але вчителька занижувала оцінку. За дівчинку заступилася її мама. Як вирішили непорозуміння - розповідає Варвара…

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG