Доступність посилання

ТОП новини

У Криму – новий уряд та прем’єр.


Володимир Притула Сімферополь, 2 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Відсьогодні у Криму – новий уряд та новий прем’єр. Верховна Рада автономії на позачерговому засіданні сформувала новий склад Ради міністрів АРК, призначивши головою раніше мало відомого 50-літнього енергетика Віктора Плакиду.

Позачергове засідання кримського парламенту розпочалося із теми американської і НАТОвської присутності у Криму. Кілька десятків активістів проросійських організацій пікетували Верховну Раду автономії, а потім кілька депутатів наполягали на тому, щоб це питання розглянув парламент Криму: “Невже для нас якісь вибачте, шахматки-портфельчики важливіші, аніж окупація нашої території?”.

Втім, спікер, регіонал Анатолій Гриценко поставив на “шахматки-портфельчики“: “На підставі наданих мені Конституцією АРК повноважень, вношу узгоджене з Президентом України Віктором Ющенком представлення на призначення Плакиди Віктора Тарасовича на посаду голови Ради міністрів АРК ”.

Цю пропозицію підтримали 75 депутатів зі 100. А от за решту складу кримського уряду голосували уже тільки 64 депутати. Серед нових урядовців немає представників партії “Союз”, що входить до парламентської більшості.

Тож “союзівці” відмовилися голосувати. Разом із затвердженим зранку прем’єром, до складу нового кримського уряду увійшли 28 осіб. Вони переважно представляють блоки “За Януковича!” і Наталі Вітренко та Компартію, які входять до парламентської більшості. Крім того, на вимогу представника Президента України в Криму Геннадія Москаля до складу уряду автономії включені чотири висуванці Меджлісу кримськотатарського народу, які представляють Народних рух.

Новий кримський прем’єр Віктор Плакида родом з Луганщини, закінчив Ленінградський політех, кандидатську захистив у Харкові. Трудову діяльність розпочинав у Ленінському районі, де познайомився з Анатолієм Гриценком. Остання його посада – директор Кримської енергетичної системи “Укренерго”. Уже першим своїм публічним виступом Віктор Плакида показав себе дипломатом. Відповідаючи на агресивне запитання одного з депутатів про ставлення до актуальної сьогодні теми присутності американських військових у Криму, він сказав: “Коли ці події розпочалися у Феодосії, ми почули заяву від представників військових, що все відбувається в рамках закону, що існує попередня домовленість, всі формальності дотримані ще восени минулого року. Дуже хотілося, щоб люди, які відповідають за правомірність цих дій, ці чиновники, усе ж довели до всіх нас, наскільки це правомірна ситуація і як вона розвивається у нашому регіоні”, - сказав новий кримський прем’єр Віктор Плакида.
XS
SM
MD
LG