Доступність посилання

ТОП новини

Лідера Аль - Каїди в Іраку – Абу Мусаба аз- Заркауі – вбито.


Василь Зілгалов Прага, 8 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Лідер Аль-Кайди в Іраку, друга людина серед найбільш розшукуваних терористів у світі – убитий.

Вістка про вбивство Абу Мусаба аз-Заркауі обійшла сьогодні блискавично агенції новин. За офіційними даними, його вбили у середу ввечері в результаті спільної операції американських та іракських військових в 65 кілометрах на північний – схід від Багдада. З ім"ям Заркауі пов"язуть організацію багатьох кривавих терактів, захоплення і бузувірське знищення сотень заручників, напади на іракські та коаліційні збройні сили. Як може вплинути ліквідація одного із лідерів міжнародного тероризму на розвиток подій в цій країні? Детальніше у матеріалі Василя Зілгалова. Починає він свій репортаж реакцією президента США Джорджа Буша:

"Минулої ночі /сьомого червня/ в Іраку американські збройні сили вбили терориста аз - Заркауі...Осама Бен Ладен називав цього йорданського терориста "принцем Аль - Каїди в Іраку". Він закликав терористів всього світу слухати його і підкорятися йому. Заркауі персонально відповідальний за відтинання голів американським заручникам та іншим цивільним особам в Іраку. Тепер Заркауі прийшов кінець і цей злий чоловік більше ніколи не буде вбивати".

Заркауі загинув разом із сімома своїми сподвижниками внаслідок раптового авіаційного удару американських сил по будинку, де він переховувався. І за інформацією командуючого американськими силами в цій країні генерала Джорджа Кейсі, Заркауі ідентифікували за відбитками його пальців. Ось як про цю подію повідомив у четвер на прес - конференції в Багдаді глава уряду Іраку Нурі аль – Малікі:

"Сьогодні Заркауі був знищений".

Чимало політиків в Іраку і за його межами поспішили висловити сподівання на те, що ліквідація Заркауі призведе чи не до розвалу і занепаду у лавах бойовиків у цій країні. Хоча думки аналітиків з приводу можливих наслідків ліквідації аз –Заркауі різні. Зокрема, експерт з проблем тероризму з Шотландії Маґнус Рансторп вважає:

"Його ліквідація може мати тимчасовий ефект, в розумінні впливу на операційну тактику бойовиків, і в цьому плані це є удар для них але з другого боку - він став тепер для них мучеником за справу, і тут, можливо, його втрата підштовхне інших якраз до спроби наслідувати його шлях, так що його смерть це - двосічний меч".

Багато спостерігачів називають ліквідацію Заркауі великим успіхом для США і їх союзників, адже ціна призначена за його голову така сама, як і за голову Бен Ладена – 25 мільйонів доларів. Чимало експертів переконані, що багато у справі використання цього успіху буде залежати від оперативності дій анти-терористичних сил і їхнього вміння не допустити в Ірак нових послідовників Заркауі. І як вплине загибель 37- річного лідера Аль-Каїди в Іраку на перебіг подій у цій країні - покаже найближчий час.
XS
SM
MD
LG