Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з першим секретарем політради СПУ Йосипом Вінським.


Марина Пирожук

Аудіозапис програми:

Йосип Вінський
Київ, 9 червня 2006 року.

Марина Пирожук: Вітаю всіх!

В ефірі програма “Перед мікрофоном “Свободи”. У студії Марина Пирожук.

Сьогодні нашим гостем є перший секретар політради СПУ Йосип Вінський.

Пане Вінський, вітаємо Вас! Дуже дякуємо, що знайшли час поспілкуватися з Радіо Свобода і нашими слухачами!

Перше запитання, яке б я хотіла Вам поставити, стосуватиметься коаліції.

БЮТ, “НУ” та ваша партія обіцяли визначитися до 7 червня з коаліцією. Одначе цього тижня ви знову відстрочили термін створення коаліції, відповідно взяли чергову паузу в роботі парламенту вже до 14 числа.

Що не клеїться у помаранчевої команди? Що викликає найбільше суперечок, а відповідно і блокує цей процес на цьому етапі?


Йосип Вінський: Я хотів би сказати зразу, що стратегічною позицією нашої партії (на що є відповідні рішення політради) є створення саме такого блоку. І в іншому варіанті в сьогоднішній конфігурації парламенту ми себе не розглядаємо.

У нас була політрада, на якій ми голосували відповідні рішення, і рішення політради було дуже чітке, що тільки СПУ, БЮТ та “НУ”. Коли ми поставили варіант співпраці з Партією регіонів, то жодного голосу в політраді за це не було. Тобто, стратегія нашої позиції зрозуміла – ми хочемо цього блоку.

Ми хочемо цього блоку на 5 років. Ми не хочемо, щоб це була тимчасова структура, тому що ми боролися за політреформу, і ми вважаємо, що наслідком політреформи має бути стабільна влада, як ВР, так і уряд повинні діяти спільно.

На жаль, так трапилося, що різнополярні політичні сили значною мірою створюють цей блок. Нас об’єднують принципи демократії, але по багатьох питаннях соціально-економічного життя, геополітики ми маємо сьогодні серйозні розбіжності. І є певна історія сьогоднішніх відносин, яка також накладається.

Тому йде дуже складний процес. Прогнозувати те, як він швидко буде розв’язаний, мені важко сьогодні. На жаль, є кілька ключових проблем, які нам узгодити не вдалося.

Пане Вінський, Ви кажете, що ваша партія, СПУ, має тверду позицію щодо формату коаліції.

Водночас Ваші колеги натякають, що за певних обставин соціалісти можуть опинитися і в опозиції.

Це станеться, коли соціалісти не отримають портфель спікера, довкола чого ведеться багато суперечок, чи це може бути і з інших причин?


За останній час було кілька модифікацій позицій нашої партії в ЗМІ, хоча ми нашу позицію не міняли.

Наша логіка така. Ми підписуємо коаліційну угоду, яка має дуже широкий формат. Вона складається із засад внутрішньої, зовнішньої політики, програми діяльності коаліції, регламенту і розподілу повноважень, а якщо відверто, то розподілу посад. Ми вважаємо, що всі ці блоки повинні бути збалансовані, поєднані і вести до стратегічної співпраці.

Ми вважаємо, що для сьогоднішнього етапу треба мати чіткий баланс, який забезпечить стабільну роботу коаліції. У рамках цього балансу, якщо ми підпишемо цю угоду, то, безумовно, ми всі наші зобов’язання в рамках угоди як партнери будемо виконувати, бо ми вже багато разів показали, що наша партія надзвичайно відповідально ставиться до своїх політичних зобов’язань, чого не можна сказати про наших політичних партнерів. На жаль, до цього часу.

Тому все, що ми погодимо в угоді, все ми будемо виконувати. Це стосується до всіх позицій: і до змісту програмних речей, і до розподілу посад, і до регламентних речей. Тобто, це комплекс проблем, які є взаємопоєднаними, які є взаємозбалансованими.

Якщо ми знайдемо спільний баланс інтересів політичних сил і підпишемо цю угоду, то ми її будемо виконувати по всіх параметрах.

Але все ж таки стосовно опозиції. За яких обставин ви готові...

Позиція політради наступна. Ми вважаємо, що йде затягування цього процесу. Це затягування необґрунтоване, тому що є розуміння, що треба це швидше робити, бо це вже не сприймається населенням.

Тому, ми вважаємо, що якщо до 14 числа не буде сформована коаліція, то ми почнемо розглядати питання про перехід в опозицію. Тоді ми будемо чітко декларувати, що ми в жодну коаліції йти не будемо.

Пане Вінський, а чи змінилася ситуація після зустрічі коаліціантів з Президентом, яка відбулася цього тижня? Про що там мовилося?

Обговорювалися всі ключові питання діяльності коаліції, системні проблеми, які зараз є, поки що не розв’язані.

Під час цієї розмови, на жаль, просування... Хоча ми дуже сподівалися як політична партія, що буде просування саме під час зустрічі з Президентом, розуміючи його вплив на позицію “НУ”, але, на жаль, ми поки що не відчули позицію Президента щодо стратегічного вирішення проблем, які нас сьогодні роз’єднують.

Але чи зацікавлений Президент у створені саме такої коаліції, коаліції такого формату?

Так. Він кілька разів продемонстрував це і продекларував, що він саме за такий формат коаліції.

Від Президента, на Ваш погляд, багато залежить у цій ситуації?

Я вважаю, (будемо вважати, що це моя суб’єктивна точка зору), що на 100% сьогодні ситуація залежить від позиції Президента.

Якби Президент виявив певну політичну силу, то цей процес був би прискорений...

Так, я вважаю, що в руках Президента є необхідні інструменти і можливості для того, щоб угода про коаліцію була підписана ближчими днями.

Пане Вінський, кадрове питання.

Довкола посади прем’єра дискусії трохи притихли, а щодо спікера суперечки тривають.

“НУ” заявляє, що має свої кандидатури на цей портфель.

Як взагалі соціалісти реагують на такі заяви?

Цього тижня, зокрема, пан Порошенко сказав, що “НУ” має свої кандидатури на цю посаду. І не тільки на цю, а й на посаду прем’єра. Чи готові ви поступитися посадою спікера заради коаліції?


Ми не розглядаємо кадрові питання у відриві від усіх інших питань. Ми бачимо, що це має бути комплексний документ.

Ми чітко заявили свою позицію, вона ще місяць назад була сформульована політвиконкомом, яка полягала в наступному, що ми вважаємо, що заради стабільності коаліції прем’єр-міністром має бути Тимошенко, а головою ВР Мороз. Це є наша політична позиція, як учасників переговорного процесу.

Разом з цим я хотів би сказати, що в тексті меморандуму, який ми запропонували нашим колегам з “НУ”, від підписання якого вони відмовилися 26 березня, передбачався інший механізм, передбачався механізм, що посади розподіляються залежно від кількості набраних мандатів: першою має вибір партія, яка має найбільше голосів, другою - партія, яка на другому місці, а третьою - яка на третьому. “НУ” відмовилася.

Той час, коли так питання вирішувалося, пройшов. Наступний етап був, ми тоді сказали, що якщо ви не сприймаєте таку модель поведінки, то ми вам пропонуємо таку позицію, що оскільки це ключові фігури в державі, тобто прем’єр-міністр і голова ВР, то це має бути окреме визначення коаліції по кожному із цих варіантів. Сьогодні ми і шукаємо визначення цієї позиції.

Ми чітко задекларували нашу позицію, чітку позицію має БЮТ. На жаль, на сьогоднішній момент я не знаю, які кандидатури від “НУ” рекомендуються на пост прем’єр-міністра і голову ВР.

Сьогодні обговорювати цю проблему, не маючи конкретних кандидатур з боку “НУ”, офіційно які названі, напевне, не зовсім коректно.

Деякі аналітики в цьому зв’язку навіть відзначають, що це певна така технологія.

Ви погоджуєтеся з такими зауваженнями? Невизначеність позицій окремої політичної сили і щодо кандидатур...


Я як учасник переговорного процесу займаю таку позицію, що ми ведемо переговори з друзями нашими, а не з ворогами. Тому в ході переговорів треба бути відвертими і чесними.

Але ваші друзі водночас не приховують те, що вони не довіряють вам. І взагалі політичні сили не довіряють один одному. Це заявив пан Зварич.

Так, це кілька раз звучало. Здається, з боку “НУ”. Але ми не можемо змусити любити нас чи не любити. Але я вважаю, що якщо ми сіли за стіл переговорів, і ми прийняли політичне рішення, що така коаліція має створюватися, то ми маємо шукати інструменти, які ведуть до взаєморозуміння, бо якщо кожен буде грати в свою гру, то ми взагалі перспективи домовитися не маємо.

Пане Вінський, довкола створення коаліції дуже багато утаємниченості. І до громадськості надходить, я б сказала, дозована інформація. Політики говорять якимись натяками.

Ви сказали, що ви розглядаєте кадрове питання в комплексі з іншими питаннями. Ваші партнери кажуть, що кадрове питання є найважчим, найголовнішим, і що тут буде найбільше суперечок.

Якщо відштовхуватися від цього і говорити про кадрове питання, то хто блокує процес створення такої коаліції? Чи можете Ви сказати відверто і персоніфіковано?


Ніхто не блокує. Просто дійсно це найскладніша частина, оскільки вона стосується кадрових призначень, а це завжди складно. А оскільки вона найскладніша, то вона найважче вирішується.

Я, до речі, попереджав наших партнерів про те, щоб не тягнути з цим, тому що рано чи пізно це все рівно доведеться вирішувати, то давайте це вирішувати зразу. Якби послухали і це зробили, то, маючи вирішення ключових кадрових проблем, ми вже мали б сьогодні коаліцію швидше. На жаль, “НУ” іншу позицію зайняла, що треба спочатку (слово незрозуміле) програму і регламент, а потім вирішувати кадрові питання.

От сьогодні ми якраз дійшли до цього питання, бо в нас, власне кажучи, сьогодні фінішні питання в основному узгоджені. У нас лишилися деякі розбіжності по програмних речах: одна позиція по регламенту і фактично невирішений розподіл повноважень.

Пане Вінський, чи може кадрове питання остаточно зруйнувати помаранчеву коаліцію?

Будь-яке питання може зруйнувати коаліцію: і питання НАТО, і питання земельних відносин, і питання затвердження програми діяльності уряду, в тому числі і кадрові питання, і інші питання, не тільки по прем’єр-міністру і по голові ВР. Будь-яке питання, яке не узгоджується, може зруйнувати коаліцію.

А на сьогоднішній день яке питання викликає найбільше суперечок з усіх тих, які Ви перерахували, звісно, крім кадрового?

Є питання, по яких ми ще не домовилися.

Ми не домовилися по питаннях НАТО, по питаннях земельних, по затвердженню програми діяльності уряду, по поверненню заощаджень, не домовилися по системі співпраці ради коаліції з урядом, по урядових комітетах, по межі балансу і стримувань в межах коаліційної угоди, не домовилися по конкретних табличках розподілу повноважень.

Ще багато питань неузгоджених.

Ну, це серйозні речі. А чи досягнуть сторони в цих питаннях консенсусу?

Для цього і ведемо переговори, щоб досягнути.

Чи замислюються коаліціанти над тим, що буде далі, якби вони власноруч зруйнували створення коаліції саме такого формату?

Я скажу, що для нашої партії це б значило нові вибори до ВРУ. В інший формат коаліції ми не підемо. Я думаю, що й інші наші партнери сьогодні вже не підуть в інший формат коаліції. Це означатиме нові вибори ВР.

А які негативні наслідки за собою може потягнути розвал коаліції для країни загалом?

Це питання нестабільності на наступних півроку. Це надзвичайно негативно.

От політологи твердять, що якщо влада не схаменеться, не прискорить процес формування органів влади, то країна піде буквально в рознос.

Ви поділяєте такі застереження, такі побоювання?


Частково так, частково поділяю.

А хто може зараз радикально вплинути на ситуацію, крім Президента, або що може зараз радикально змінити ситуацію?

Ви сказали, що на 100% успішний результат і завершення може залежати від позиції Президента. До речі, чи Президент має на це волю?


Я не можу тут впливати на вибір Президента. Це його позиція, його бажання і його можливості.

А хто може змінити, вплинути в такому випадку на Президента?

Я думаю, що він повинен сам це зробити.

Пане Вінський, Регіони ініціюють створення альтернативної парламентської більшості. Про це вони заявили цього тижня.

Це, на Ваш погляд, шантаж чи це може стати реальністю?


Це абсурд, тому що є чітка норма Конституції України, яка передбачає, що більшість формують фракції. Це означає, що має бути рішення фракції щодо формування більшості.

Якщо три фракції визначили, що вони формують демократичну коаліцію, то інші дві фракції не мають можливості сформувати більшість у ВР.

Тому Регіони можуть там що завгодно говорити. Я розумію, що вони сьогодні в істериці, бо розуміють, що їм доведеться працювати в опозиції, але всі ці потуги можуть тільки одне дати – це розвал ВР. Інші варіанти вони не дають.

Пане Вінський, а чи буде спікеріада, на Ваш погляд?

У нас є постійна норма, яка передбачає 30 днів для створення коаліції. Я думаю, що нам вистачить 30 днів для того, щоб коаліція була створена.

А на які портфелі, крім спікера, претендують соціалісти?

Ми не обговорювали тему портфелів, тому що портфелі не залежать від нашої волі.

А гіпотетично у вас є якісь плани, є якісь побажання? Що б ви, соціалісти, хотіли? Які комітети або ділянки у владі ви хотіли б отримати?

У нас є чітке розуміння, що б ми хотіли отримати. Але ми його будемо висловлювати по мірі того, як ми будемо формувати відповідні додатки до угоди.

Пане Вінський, як відомо, Президент поставив ультиматум перед ВР, перед новообраними депутатами, що він зробить подання кандидатури прем’єра лише за тих умов, коли парламент приведе до присяги суддів КСУ. Про це вже дуже багато говорилося в Україні.

Чи буде справді Президент вимагати таких дій від ВР? Чи підуть на це парламентарії? Адже відомо, що приводити до присяги суддів КСУ можна лише за наявності керівника ВР.


Я думаю, що Президент трошки перетягує цю ситуацію, бо вона вже сама по собі вирішилася. Проблема КСУ знята у зв’язку з тим, що ВР нового скликання отримала мандати, посвідчення і депутати отримали легітимність. Ця проблема буде вирішена на одному із перших засідань ВР. Тут немає ніяких проблем.

У рамках трьох ми обговорили цю ситуацію. Ми однозначно прийшли до думки, що будемо це питання вирішувати. Тому не буде потреби Президенту висувати якийсь ультиматум.

А чому Президент поспішає з суддями КСУ, на Ваш погляд?

Я не знаю. Це треба у Президента запитувати. Я думаю, що питання буде вирішене найближчим часом.

Гаразд. Я Вас запитаю інакше.

Якби були проби з боку Президента або пропрезидентських сил скасувати політичну реформу через КСУ, його тлумачення, якою була б реакція соціалістів?


Жорстко негативною. Ми нікому не дозволимо скасувати політреформу. Більше того, ми записали в текст угоди, це є узгодженою частиною, що ми продовжуємо політичне реформування України.

Це б тоді означало розвал коаліції?

Так, безумовно. Це однозначно означало б, що коаліції немає.

Ви вийшли б з коаліції?

Чи вони вийшли б, чи ми вийшли б. Але ми ніколи не погодилися б з таким варіантом дій.

А сама ревізія політичної реформи , на Ваш погляд, можлива в принципі?

Ми не заперечуємо, що деякі положення Конституції можна продовжувати, уточнювати, розширювати. І це нормальна робота. Але ревізії в стратегічному питанні, про перехід до президентсько-парламентської республіки, ми не допустимо.

Пане Вінський, як Ви гадаєте, коли все ж таки буде створена коаліція? Коли сторони домовляться? 14 червня – чи буде це справді останнє число, коли перемовники прийдуть уже з підписаним коаліційним проектом до ВР і з предметними досягненнями?

Я буду говорити про позицію нашої партії, тому що за всіх учасників коаліції розписуватися я не можу.

Наша партія буде конструктивною і буде діяти активно, щоб ця угода відбулася найближчими днями. Маючи на увазі, що у нас є конституційний термін до 26 червня.

А з чим депутати прийдуть 14 числа? Ви можете зараз спрогнозувати?

Ми будемо намагатися, щоб вони прийшли з угодою про створення коаліції.

Як довго така коаліція - в разі, якщо все вдасться подолати, ті наявні розбіжності - проіснує, на Ваш погляд?

Оскільки є дуже багато зауважень, застережень, прогнозів різних аналітиків, експертів про те, що вона буде тимчасовою, і що, аби саме в такому форматі це відбувалося, докладуть зусилля навіть зсередини самі учасники коаліції, натякаючи на певних осіб.


Наша стратегія полягає в тому, що коаліція має бути на п’ять років. Саме тому ми так ретельно працюємо над програмою, над засадами, над процедурами, над регламентом, над розподілом посад. Ми вважаємо, що треба зробити настільки чесно, прозоро і стратегічно вивірено цю угоду, щоб не було ніяких підстав і ніяких можливостей для будь-кого її розвалити через рік-півтора.

Ваші партнери солідарні з вашою позицією? Ви це відчуваєте?

На словах так.

А на ділі хто найбільш блокує? Це я Вам уже втретє ставлю це запитання.

Я ще раз кажу, що я не вживав ніколи слова “блокує”, я вживав слово “розбіжності”. Сьогодні найбільше розбіжностей між нами і “НУ”, тому що з БЮТ у нас практично всі розбіжності вирішені.

Ви б хотіли, наприклад, якщо за якихось обставин Мороз не зможе бути спікером, щоб спікером був Порошенко? БЮТ висловився, що категорично не буде підтримувати цю кандидатуру.

Ми взагалі не ставимо питання персон...

Це для вас неважливо, персоніфікація?

Так. Ми вважаємо, що в політичній угоді ми підтримуємо там пункт, коли політична структура не має права вето на будь-яку посаду, яка передбачена угодою.

Але є чітка позиція політради, яка полягає в тому, що саме представник СПУ має очолити ВР. І ми будемо цю позицію реалізувати у переговорах з нашими партнерами.

Дякую, пане Вінський!

А нашим слухачам нагадаю, що в ефірі була програма “Перед мікрофоном “Свободи”. Нашим гостем був перший секретар політради СПУ Йосип Вінський, з яким спілкувалася я, Марина Пирожук.


Всього вам найкращого! До побачення!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG