Доступність посилання

ТОП новини

Італія і США: різні позиції, але залишаються союзниками.


Наталка Кудрик Рим, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Італійська преса коментує рішення нового уряду про виведення війська з Іраку та реакцію на нього у Вашинґтоні. Італійські видання обговорюють зустріч міністрів оборони двох країн, що відбулася у четвер у Брюсселі.

Заголовки газет рясніють цитатами міністрів оборони Італії та США. Виведення італійців немає ніякого значення, друкує слова Дональда Рамсфельда „La Repubblica”, і поруч обіцянки італійського міністра Артуро Парізі, що ми йдемо з Іраку, але продовжуємо свою місію в Афганістані. Парізі не приховує, що Італія та США стоять на різних позиціях, але за його поясненнями, Рим та Вашингтон залишаються друзями і членами єдиної родини.

„Corriere Della Sera” згадуючи зустріч у Брюсселі, наголошує що виведення військ є делікатним питанням італійсько- американських відносин. І за нинішніх обставин неминучою є певна дистанція між Римом та Вашингтоном. Газета нагадує, що за час виконання місії Італія втратила 38 вояків. Міністр оборони Італії підтвердив наміри повернути додому 2 600 італійських вояків. Наразі не визначена конкретна дата, поки що планується восени, як оголосив напередодні міністр закордонних справ Массімо Д”Алема. З огляду на останні коментарі За інформацією „Corriere Della Sera” для виведення італійського контингенту із Насирії потрібно 3 місяці.

Коментатор „Corriere Della Sera” міркує над трьома запитаннями щодо повернення італійців з Іраку. Певний час, років 10 тому, Італія мала імідж країни, яка не хоче брати участь у військових операціях. І ось присутність італійського контингенту в Афганістані та Іраку певним чином зруйнувала образ нерішучої держави. Отож рішення про виведення військвих з Іраку оглядач називає кроком назад. І нині прем''єр- міністр Романо Проді, на його думку, в скрутній ситуацій. З одного боку треба виконувати передвиборчі обіцянки про виведення солдатів, підтримувати радикальних соратників по урядовій коаліції, а з іншого - стверджувати у світі імідж сильної і потужної Італії, яка не є додатком до Європи, а справді важлива європейська країна.

Це виведення, на думку італійського коментатора, може бути небезпечним, оскільки міжнародна спільнота оцінить позицію Італії як антиамериканську. По-друге, в командуванні антитерористичної коаліції є італійці. Логічно було б і їх відсторонити від виконання місії, якщо вже уряд виступає проти участі італійців в операції. І останнє, якщо дали команду всім військовим додому, то хто ж тоді гарантуватиме безпеку цивільним італійцям в Іраку. Адже американці дали зрозуміти, що для такої місії вони не дадуть жодного солдата. А офіційний Рим одночасно заявив про посилення економічної і гуманітарної співпраці із Багдадом.

У зв''язку з вбивством головного іракського терориста Аль Заркаві заява про виведення військ з Іраку виглядає трохи дивно , зауважує критично налаштована до лівого уряду газета „Libero” . В той час як уряд оголосив про виведення контингенту, американці продемонстрували, що тероризм можна побороти, маючи для того політичну волю. І саме її бракує кабінету Романо Проді, завершує оглядач видання „Libero”.
XS
SM
MD
LG