Доступність посилання

ТОП новини

Про російський газ і заяви України.


Тетяна Ярмощук Київ, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Погрозою на погрозу. Офіційний Київ реагує на перманетні заяви з російської столиці про збільшення ціни на газ відповідним зростанням ставок на транзит і зберігання “блакитного палива”. Газові перепалки сьогодні продовжив міністр економіки України Арсеній Яценюк.

Про збільшення вартості газу для України Москва заявляє з періодичністю гідною поваги. Однак яку ціну газу Росія запросить не знають навіть українські посадовці. Керівник Міністерства економіки України Арсеній Яценюк заявляє, що нині прерогативою України має стати перегляд російсько-українських угод від 4 січня:

“Ключове питання сьогодні повинно лежати у площині відновлення переговорного процесу. Я не володію інформацією чи підписані чи не підписані додаткові угоди на друге півріччя. Але міжурядового протоколу сьогодні немає, а його перспективи незрозумілі. Російський “Газпром” заявив про те, що найбільшою перевагою “газової війни” було те, що вони розщепили транзит і поставку газу. Але це була перемога “Газпрому”, а не перемога України”.

Таке Арсеній Яценюк заявив Радіо Свобода. А в інтерв’ю газеті “Дело” головний економіст сказав: якщо Росія збільшуватиме ціну на газ, то Україна може переглянути вартість транзиту для Росії. Член парламентського комітету з ПЕК Верховної Ради четвертого скликання і новообраний депутат Михайло Волинець називає таку заяву Арсенія Яценюка несерйозною і наполягає на необхідності перегляду російсько-українських газових угод:

“Умови договору, підписаного півроку тому, не на користь України. Сьогодні уряд мав би сказати чесніше, мовляв, так, ми помилилися, тож давайте разом шукати вихід. А ініціативи якісь несерйозні”.

Експерт Інституту економічних досліджень Іван Полтавець зазначає, що загалом Україна може збільшити вартість транзиту для Росії, якщо та підвищуватиме ціну на газ:

“В угоді було записано, що ціна на газ і ціна транзит змінюється за погодженням сторін. Тож одностороннє підвищення ціни на газ буде порушенням цієї норми контракту”.

Разом з тим Іван Полтавець вважає, що Київ має якомога швидше розпочати нові газові переговори з Москвою і розробити довгострокові угоди про газові поставки:

“Цей весь контракт не вартий паперу на якому написаний, навряд чи він є юридичним документом. Тобто, це знову ж таки будуть переговори, де стикатимуться політичні позиції”.

Поки що Україні тривають коаліційні баталії, продовжують виконувати обов’язки і уряд, і керівництво “Нафтогазу”, тож і немає кому домовлятися з Москвою про постачання газу.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ. Поява “РосУкрЕнерго” як постачальника газу викликала шквал дорікань в українському політикумі через непрозору діяльність компанії. Ще одним суперечливим питанням є ціна. В угоді сказано, що ціна 95 доларів стосується лише 34 мільярди кубів газу і діє лише в першому півріччі 2006 року. Натомість вартість транзиту для Росії прописана на п’ять років.
XS
SM
MD
LG