Доступність посилання

ТОП новини

Американські резервісти покинули Крим.


Володимир Притула Сімферополь, 12 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Американські резервісти учора і сьогодні покинули Крим. Як повідомили у штабі Військово-морських сил України, у них завершився термін призову, який тривав два тижні. Як було заплановано, резервістів повернули до Сполучених Штатів.

Кілька десятків учасників антиамериканських акцій протесту гучно проводжають черговий автобус із американськими резервістами, що виїжджає з воріт військового санаторію у Феодосії. Учора близько 17 двома літаками вилетіли близько сотні бійців інженерно-будівельного підрозділу морської піхоти США. Сьогодні по обіді – решта 125 осіб.

У неділю під час від’їзду американців стався інцидент з кількома депутатами кримського парламенту від Блоку Наталі Вітренко, які намагалися їхати з колоною, але їх зупинила Державтоінспекція. Депутати відмовилися зупинитися, тож правоохоронці застосували силу. Каже лідер кримської організації ПСПУ Валерій Іванов: “Американці поїхали, бо це була воля народу. Але, як і належить НАТОвцям, вони не змогли поїхати без крові. Була застосована фізична сила до двох депутатів, один з них важко побитий! ”, - заявив депутат кримського парламентум Валерій Іванов, втім, правоохоронці спростовують застосування сили до депутатів.

Водночас речник командування ВМС України, підполковник Володимир Бова повідомив, що повернення американських резервістів пройшло без інцидентів. За його словами, у них завершився термін призову, який тривав два тижні. Як і було заплановано, їх повернули до США. Якщо ж Верховна Рада України 14 червня дасть дозвіл на проведення міжнародних військових навчань “Сі бриз” у Криму, то американські військові будівельники можуть повернутися для проведення підготовчої роботи, але в іншому складі.

Прес-аташе Посольства США в Україні Брент Байєрс в інтерв’ю Радіо “Свобода” висловив жаль з того приводу, що інтереси певних політичних сил України завадили виконанню вигідного для української сторони проекту. Він
Американські резервісти ще у Феодосії
звернув увагу на те, що американські резервісти планували придбати в регіоні матеріалів для робіт на Старокримському полігоні на суму понад 150 тисяч американських доларів. Брент Байєрс водночас висловив переконання, що це протистояння у Феодосії не вплине на подальшу українсько-американську військову співпрацю: “Ми маємо твердий намір і надалі співпрацювати з Міноборони України у галузі оборонної безпеки. Ми також залишаємося віддадими ідеї проведення навчань “Сі бриз-2006” за умови, що цього хотітиме уряд України і надасть дозвіл Верховнва Рада”, - заявив прес-аташе Посольства США в Україні Брент Байєрс в інтерв’ю Радіо “Свобода”.

Тим часом прес-служба Верховної Ради Криму повідомила, що з американськими резервістами перед їхнім відльотом зустрівся спікер кримського парламенту, “регіонал” Анатолій Гриценко. Він подякував американським військовим за розуміння суспільно-політичної ситуації, що склалася на півострові у зв''язку з підготовкою до навчань "Сі бриз - 2006" і висловив сподівання на подальший розвиток військового партнерства із США та іншими країнами НАТО.
XS
SM
MD
LG