Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за переговорами про злиття металургійних гігантів.


Василь Зілгалов Прага, 12 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок на інтернет-сайті європейської металургійної корпорації "Арселор" з"явилося повідомлення про відмову її ради директорів від пропозиції британської компанії "Міттал Стіл", яка володіє українським комбінатом "Криворіжсталь", про злиття двох корпорацій.

Рада директорів “Арселору” порекомендувала своїм акціонерам підтримати переговори про злиття з російським металургійним гігантом "Сєверсталь". Василь Зілгалов запитав у економічного оглядача Радіо Свобода Сергія Сєнінського , що стоїть за цими переговорами про можливе злиття металургійних корпорацій. Ось що він відповів:

С. С. : - Рада директорів “Арселору” фактично підтвердила свою позицію. Вона з самого початку була проти пропозиції про купівлю цієї компанії “Міттал Стілом”. И сьогодні вони фактично підтвердили, що відкидають пропозицію “Міттал Стіл” і пропонують своїм акціонерам затвердити ту угоду, про яку було оголошено нещодавно, якраз про об"єднання "Арселору" з російською компанією "Сєверсталь". Так що у самому повідомлення, що рада директорів "Арселору" відкидає пропозицію "Міттал Стіл",загалом нічого нового немає.

В.З.: - І це означає що можуть тривати переговори "Арселору" з "Сєвєрсталлю" і з "Міттал Стіл"?

С. С.: - Абсолютно точно. Справа у тому, що долю двох можливих угод вирішать на своїх зборах виключно акціонери "Арселору". Ці збори заплановані на 28 червня. Там вони будуть обговорювати і вирішувати шляхом голосування долю обох угод. З одного боку, пропозицію про купівлю акцій "Арселору" компанією "Міттал Стіл", яка залишається дійсною. Більше того, у сьогоднішній заяві ради директорів спеціально нагадується, що керівництво цієї компанії готове продовжити переговори з " Міттал Стіл", з тим щоб ті запропонували якісь нові умови. Це по першій оборудці. А друга – це те, що ініціювала по суті сама "Арселор": можливість об"єднання європейської компанії з російською "Сєверсталь". Тобто, акціонерам "Арселору" необхідно буде висловитися або ж на користь однієї оборудки, або ж на користь іншої.

В.З. - А чому таке гігантське злиття відбувається в металургії?

С. С.: - Це дуже проста причина. Справа у тому, що чорна металургія одна із найбільш роздроблених галузей світової економіки. Що мається на увазі? Навіть якщо припустити злиття "Міттал Стіл", це на сьогодні найбільша у світі металургійна компанія, з "Арселор", яка є другою за величиною у світі, то цій новій компанії буде припадати всього лише 10,5% світового виробництва сталі.
XS
SM
MD
LG