Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму проти Геннадія Москаля.


Володимир Притула Сімферополь, 13 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чому депутати кримського парламенту вимагають відставки постійного представника Президента України в Криму Геннадія Москаля? Чому Геннадій Москаль називає заяви і дії кримських депутатів “безвідповідальними” і “політично заангажованими”? Кримські оглядачі вважають, що відповіді на ці запитання слід шукати у далеких 90-х роках, коли Крим називали “українською Сицілією”.

Геннадій Москаль каже, що він ні на кого із депутатів не “наїжджає”, і його конфлікт з кримським парламентом не вартий уваги: “Нічого страшного не сталося. Йде нормальна робота. Нехай парламент та уряд автономії займаються наведенням ладу в економіці, а представництво Президента робитиме, те, що визначено Конституцією і законодавством України”.

Минулого тижня депутати Верховної Ради автономії на своїх зборах ухвалили заяву із закликом до президента Віктора Ющенка звільнити Геннадія Москаля з посади постійного представника глави держави у Криму. І це при тому, що в автономії той пропрацював неповний місяць. Головна претензія кримських депутатів до представника президента – той погано інформував Віктора Ющенка про ситуацію у Феодосії.

Геннадій Москаль називає іншу причину гніву депутатів: “Сьогодні керівництву Верховної Ради Криму, особисто її голові дуже не подобаються мої нагадування про те, що у кримському парламенті є криміналітет. Але не я цю тему першим підняв – про це писали журналісти ще до мого приїзду. Сьогодні саме криміналітет нав’язує свою волю в ухваленні рішень і заяв, як це було із заявою щодо мене”.

Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко кілька разів досить різко відгукувався на натяки Геннадія Москаля щодо впливу криміналітету у представницькому органі автономії. Каже прес-секретар кримського спікера Ірина Пензякова: “На думку голови Верховної Ради Криму Анатолія Гриценка, представник Президента України Геннадій Москаль має проаналізувати перші підсумки своєї діяльності в автономії. У представника президента є певне коло обов’язків, але він не є тут наглядачем. Голова парламенту автономної республіки також відзначив, що представник президента взагалі не повинен так бурхливо реагувати на волевиявлення депутатів Верховної Ради автономії”.

Місцеві ж оглядачі причину такого конфлікту радять шукати у кримінальних 90-х роках, коли Геннадій Москаль очолював кримську міліцію, а Анатолій Гриценко – був спікером кримського парламенту, де кримінальні угруповання почувалися дуже впевнено. Каже відомий кримський журналіст Ленур Юнусов: “Геннадій Москаль тоді активно боровся із криміналом і кримінальними елементами у депутатському корпусі. Саме тому нинішнє призначення Геннадія Москаля мені здається дуже вдалим кроком центральної влади, оскільки саме він може протистояти тому ж криміналітету, який, сьогодні це відомо всім, знову перебуває у стінах кримського парламенту”.
XS
SM
MD
LG