Доступність посилання

ТОП новини

За львівську площу Ринок воюватимуть всі міста.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Площа Ринок у Львові виникла у 14-му столітті, забудовували місцину за взірцем середньовічних західноєвропейських міст. Нині площа Ринок занесена до історичних пам’яток спадщини ЮНЕСКО.

Так звану реконструкцію площі міська влада Львова вирішила розпочати наприкінці 2005-го року, роботи почали взимку.

Однак після того, як активісти громадських організацій почали приковувати себе до техніки, що працювала на будівництві, роботи призупинили. Поновили ж реконструкцію у травні, після приходу на посаду мера Львова Андрія Садового. Проти цього виступила низка громадських активістів зі всіх українських міст, які і подали до суду на рішення Андрія Садового поновити ремонтні роботи на історичній площі.

Про мету позову розповідає президент Центру милосердя та здоров’я Херсону Алла Тютюнник:

“У позові ми вимагаємо зупинити роботи і не продовжувати їх до того часу, доки не буде проведене обстеження усіма відповідальними службами, доки це не буде зроблене за законом, доки не будуть отримані усі дозволи, доки ми не впевнимося, що це є безпечним, що це збереже спадщину”.

Гроші, які виділили з державного бюджету на реконструкцію площі Ринок, мали іти виключно на відбудову інженерно-технічних мереж, зазначає голова Координаційної Ради громадського форуму Львова Олег Мацах. Однак, за його словами, це не так:

“Проект стосується не реконструкції інженерних мереж, а він вже називається реконструкція інженерних мереж і додали слово: “...та впорядкування площі Ринок”. На сьогоднішній день я заявляю. І можуть теж на мене до суду подати, що цей проект не погоджений в Управлінні охорони історичного середовища”.

Активісти громадських організацій кажуть, що позиватимуться до усіх судових інстанцій, а якщо потрібно то і до міжнародних судів.
XS
SM
MD
LG