Доступність посилання

ТОП новини

Без Конституції подальшого розширення ЄС не відбудеться.


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз не прийматиме нових членів, доки не буде ухвалено Конституцію, але додаткових вимог до країн-кандидатів не буде. Такого згоди дійшли лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі. Це рішення, однак, не стосується Болгарії і Румунії, які мають вступити до ЄС не пізніше 2008 року. Прийняття інших країн може опинитися під питанням, бо їхній вступ залежить від майбутньої доповіді Єврокомісії про здатність ЄС приймати нових членів.

Україна може залишитися тільки сусідкою Євросоюзу, якщо цієї осені Єврокомісія дійде висновку, що ЄС може приймати лише певну кількість країн, до числа яких українська держава може і не увійти. Учасники брюссельського саміту доручили Єврокомісії восени представити доповідь, що визначає, до якої межі може відбуватися розширення. Говорить глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу:

"На саміті ми говорили також про розширення і дійшли дуже важливого висновку. Ми зберігаємо і зміцнюємо наші зобов''язання, водночас ми визнаємо, що наша громадська думка дещо стривожена масштабом і ритмом

розширення. Нам доручено представити у другій половині року доповідь, яка визначить, наскільки можливо приймати до ЄС нових членів. Абсолютно ясно, що ми не висуваємо нових вимог для вступу в Євросоюз".


Лідери країн ЄС заявили, що без Конституції подальше розширення неможливе. Річ у тім, що маючи 25 держав, Євросоюзу важко працювати й нині, а прийом до родини нових родичів лише посилить проблеми. Основний закон має чітко встановити, які правила гри будуть у розширеному ЄС. Говорить Вольфганг Шюссель, канцлер Австрії, котра закінчує головування в Євросоюзі:

"Нам необхідно мати покращену угоду, якщо ми хочемо мати більш ефективний союз і якщо ми хочемо приймати нові країни. Щодо Румунії і Болгарії питання вирішене, їхній вступ був обумовлений раніше, коли ми вирішили, що спочатку до ЄС вступають 10 країн, а потім ще 2. Після цього нам знадобився новий бюджет - і це теж уже зроблене. Тепер нам потрібна покращена угода щодо Конституції".

Проти розширення виступають Франція і Нідерланди, чиї громадяни сказали "ні" Конституції на рефередумах минулого року. Таким чином французи і нідерландці проголосували і проти подальшого розширення. Багато французів вважають помилкою навіть розширення 2004 року. Оскільки розбіжності щодо Конституції не вщухають, європейські лідери ухвалили рішення взяти свого роду тайм-аут - обговорення Основного закону відкладається до кінця наступного року, а ухвалити Конституцію Євросоюз планує не раніше 2009-го року. Для цього доведеться суттєво змінити текст документу.

На саміті в Брюсселі обговорювалися й інші теми. Одним з конкретних рішень саміту стала згода лідерів ЄС на прийом Словенії до зони функіцонування спільної валюти євро з наступного року. Учасники зустрічі говорили і про майбутню енергетичну політику ЄС, що включає енергодіалог з Росією та Україною.
XS
SM
MD
LG