Доступність посилання

ТОП новини

В Юрмалі засяяла „Бурштинова зірка”.


Людмила Пилип Рига, 15 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Ризі відкрився 7-й Міжнародний музичний фестиваль-конкурс молодих виконавців „Бурштинова зірка”. У фестивалі беруть участь виконавці з Швейцарії, ЮАР, Італії, Швеції, Німеччини, Фінляндії, Росії, країн Балтії, а також України, яку представляє молода співачка Оксана Білера.

Бурштинова або „Янтарна зірка” була задумана як нагорода видатним діячам культури та мистецтв Латвії, але одночасно є і конкурсом молодих виконавців. У цьому році „музою” фестивалю обрана знаменита латвійська акторка Вія Артмане. На церемонії відкриття фестивалю відбулось урочисте встановлення іменної зірки з бурштину Вії Артмане. Перша така зірка була встановлена в минулому році в Юрмалі в концертному залі „Дзінтарі” на честь маестро латвійської музики Раймонда Паулса.

Каже президент фестивалю „Янтарна зірка”, яка також є представником Латвії на „Слов’янському базарі в Вітебську” Валентина Макарова:

„Ми вирішили, що найдостойнішою кандидатурою є Вія Артмане. У цьому році виконується 50 років її першої ролі та 40 років, як вона знялася в ролі Кристини у відомому фільмі „Едгар та Кристина”. І в цьому році їй виповнюється 77 років.”

В програмі фестивалю грандіозний концерт, а також конкурс молодих виконавців, які виконають улюблені пісні Вії Армане. З поздоровленнями виступлять відомі діячі культури, серед яких і Роман Віктюк. Привітає акторку своїм концертом і популярна у Латвії українська співачка Таїсія Повалій.

У неділю конкурсанти змагатимуться за звання кращого з кращих, виконуючи свої власні пісні, а також композиції в інших номінаціях. За словами Валентини Макарової, українська співачка Оксана Білера має шанси на перемогу.

„Ця дівчина зросла на наших очах. Це така емоційна, творча людина. Безумовно, раніше у неї було багато недоліків у вокальному мистецтві, але вона цілий рік займалася у серйозного педагога. Я думаю, що вона гідно захищатиме честь України”.

Імена переможців оголосять 18 червня ввечері. Цього ж дня після гала-концерту лауреатів конкурсу відбудеться виступ запрошеного гостя – легенди італійської музики Рікардо Фольї. В Україні також слідкуватимуть за перебігом конкурсу. Як Радіо Свобода поінформували в організаційному комітеті фестивалю, відеозапис „Бурштинової зірки” демонструватиметься на українському телеканалі „INTER+”.
XS
SM
MD
LG