Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Квартпереплата.


Київ, 21 червня 2006 року. Підвищення цін - такі “приємності” ледве не щодня підстерігають українців. Щойно всі встигли змиритися із подорожчанням газу, місцева влада тут же зорієнтувалася - і ратує за підвищення квартплати – вдвічі, а то й втричі. Сьогодні в більшості міст України власники квартир вийдуть на вулиці - протестувати проти різких цінових змін. Чи дійсно подорожчання комунальних послуг суттєво вплине на бюджети "маленьких українців" - досліджують Звуки життя - “кварт переплата”. З вами Віола Бурда.

У столиці міська адміністрація вже не перший день готує киян до подорожчання житлово-комунальних послуг. Однак поки що політики не можуть розібратися у законодавчій колізії - один закон твердить, що місцева влада може самостійно регулювати ціни на квартпослуги, інший - навпаки. Доки сперечатимуться політики - невідомо, однак звичайні люди - особливо, пенсіонери - вже жахаються майбутнього підвищення...Чому - з’ясовувала Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Організатори сьогоднішньої акції проти підвищення комунальних платежів – профспілки. Вони вже вдруге вдаються цього року до масових протестів проти зростання цін на комуналку. Місяць тому профспілки провели мітинг, на який, за їхніми даними, вийшло п’ятдесят тисяч людей. А за підрахунками міліції - десять тисяч. Скільки людей збираються вивести на вулиці сьогодні та чого хочуть добитися – розповідає Григорій Осовий, заступник голови Федерації профспілок.

Аудіозапис програми. Другий випуск: В одному з найбільших міст України – Харкові – до акції протесту проти зростання вартості життя долучилися близько п’яти тисяч людей, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич. Вони розбили пікет біля будинку обласного губернатора. Харківські протестувальники не вперше вимагають не підвищувати комунальні платежі, й одного разу їм вдалося перемогти.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Від початку української незалежності профспілки відігравали не тільки належну для них соціальну, а й політичну роль. Коли треба було змістити з посади прем’єра або міністра палива - на допомогу приходили шахтарі, турботливо організовані профспілками... Але в акціях протесту проти зростання цін на комунальні послуги ключовим є все таки соціально-економічний аспект, а не політичний - вважає політолог Вадим Карасьов. Водночас, теоретично, в хвилях протесту можна розгледіти й обличчя конкретних політиків....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG