Доступність посилання

ТОП новини

Геодезична Дуга Струве.


Тарас Марусик Київ, 21червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 17 червня в Хмельницькій області відбулося урочисте відкриття пункту Геодезичної Дуги Струве. Це геодезичний знак-трикутник, який був частиною ланцюга таких трикутників довжиною 3 тисячі кілометрів. Простягалася ця дуга від узбережжя Північного Льодовитого океану до Чорного моря. За допомогою Геодезичної Дуги Струве було доведено правильність математичних розрахунків Ньютона, які свідчили, що Земля не є ідеальною кулею.

Геодезичну Дугу Струве минулого року за рішенням ЮНЕСКО занесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це формально третій об’єкт в Україні, занесений до цього Списку. Всього таких об’єктів чотири, але Софійський собор і Києво-Печерська Лавра включені до нього за одним номером. Ще один об’єкт - історичний центр Львова. Геодезична Дуга Струве - це перша в історії ЮНЕСКО науково-технічна пам’ятка культури, що проходить уздовж меридіану через десять країн Європи - Норвегію, Фінляндію, Швецію, Естонію, Латвію, Литву, Росію, Білорусь, Молдову та Україну.

Одним з основних завдань геодезії, каже голова Державної служби геодезії, картографії та кадастру України, доктор географічних наук Ростислав Сосса, є визначення форми і точних розмірів Землі. Щоб довести правоту теоретичних розрахунків Ньютона про те, що Земля – сплюснута на полюсах, світова наукова громадськість вирішила провести градусні вимірювання безпосередньо на місцевості:

“В кінці 18 – на початку 19 століття були розгорнуті великі роботи з вимірювання вздовж меридіану. Ці роботи виконувалися у Франції, Великобританії, Перу, Чилі, а також у Росії і скандинавських країнах”.

Вид з пагорба, де встановлений геодезичний знак.
Роботи зі спорудження геодезичної дуги, яка потім одержить сучасну назву за прізвищем астронома і геодезиста Василя Струве, велися з 1815 по 1852 роки. Геодезична Дуга Струве тягнеться від півночі Швеції до околиць міста Ізмаїла, що в Одеські області:

“Всього було виконано кутових вимірювань на 265 геодезичних пунктах, але не всі пункти збереглися до сьогоднішнього дня. Декілька років тому з ініціативи державної служби геодезії і картографії Фінляндії (вона там називається земельною службою) були розпочаті роботи з відновлення пунктів Дуги Струве. І ці роботи виконувалися десятьма державами. Потрібно було знайти ці пункти на місцевості. Всього було відновлено 34 пункти Дуги Струве”.

Голова Державної служби геодезії, картографії та кадастру України Ростислав Сосса розповідає, що в Україні відновлені 4 пункти: один – у Старонекрасівці Одеської области, а три - в Хмельницькій області: Баранівка, Катеринівка і Фельштин. Цієї кількости було якраз достатньо для занесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Пункт Фельштин біля села Гвардійське Хмельницького району Хмельницької області розташований на одному з пагорбів, який домінує над довкіллям. Сам геодезичний знак, знайдений за архівними матеріалами і виявлений на
Виступає Р.Сосса.
місцевості три роки тому, розташований на глибині метра двадцяти сантиметрів. Це – уламок скелі, на якому є зарубка і позначення точних координат - довготи та широти. Нарешті цей пункт облаштували і поставили зверху пам’ятний знак. Ось як починалося відкриття цього знаку на Фельштинському пункті:

“Дозвольте урочисту церемонію з нагоди відкриття пункту Фельштин Геодезичної Дуги Струве вважати відкритою”. Звучить Державний гімн України.

На черзі – облаштування інших пунктів. До речі, координаційний комітет Геодезичної Дуги Струве рекомендував усім країнам провести урочисте відкриття одного пункту 17 червня.
XS
SM
MD
LG