Доступність посилання

ТОП новини

Директор «Союзу Рад у справах євреїв у колишньому СРСР» стурбований зростанням злочинів на ґрунті національної ненависті в Росії та Україні.


Петро Кагуй Прага, 21 червня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Останніми роками напади на ґрунті ксенофобії, котрі набули широкого розмаху у Росії, почастішали і в Україні. Попри те, що в Україні йдеться, фактично, про поодинокі випадки, вже ж і вони викликають серйозне занепокоєння в оглядачів. Так директор «Союзу Рад у справах євреїв у колишньому СРСР» Ніколай Буткевіч звертає увагу на те, що в Україні засоби масової інформації не приділяють належної уваги злочинам, скоєним на ґрунті расизму, ксенофобії та антисемітизму.

В інтерв’ю Радіо Свобода пан Буткевіч насамперед висловив стурбованість ситуацією в Росії де стрімко зростає чисельність неонацистських груп та злочинів, скоєних ними.

Ніколай Буткевіч: «Було щонайменше 7 убивств і понад дюжину нападів, приписаних неонацистським групам, лише у квітні. І це лише видима частина айсбергу. Чимало жертв таких злочинів незаконно перебувають в країні, так що вони не збираються повідомляти про них міліції. Багато жертв мають причину боятися міліції!».

За словами Ніколая Буткевіча, представники деяких діаспор у Росії намагаються саморганізуватися для захисту від неонацистів. Так, з’явилися окремі таджицькі організації, а також активнішим стало посольство Таджикистану у Росії. Кричущим фактом расизму стало убивство 9-річної таджицької дівчинки у Санкт-Петербурзі у лютому 2004 року.

Досить активною залишається і вірменська громада на російських теренах. Широкого розголосу набуло нещодавнє убивство у Росії молодих людей вірменської національності.

Однак етнічним громадам досить важко співпрацювати з місцевими органами російською влади, котрі не хочуть визнавати існування проблеми расизму.

І все ж директор «Союзу Рад у справах євреїв у колишньому СРСР» Ніколай Буткевіч бачить і позитивні зрушення. Зросла кількість арештів осіб, причетних до расистських та антисемітських нападів. І тепер їм інкримінують злочини, скоєні саме на ґрунті національної ненависті, чого не було раніше.

А щодо України, то Ніколай Буткевіч говорить про погіршення ситуації останнім часом:

«Неонацистське насильство в Україні фактично залишається поза увагою засобів масової інформації, котрі головним чином, зосереджені на тому, що діється у Росії. Тоді як в Україні протягом останніх трьох років ситуація погіршилася».

За словами Ніколая Буткевіча, в Україні, де менше мусульман та іноземних студентів порівняно з Росією, жертвами нападів неонацистів стають насамперед євреї. І найбільше таких нападів на Сході України та у Києві. А правоохоронні органи у таких випадках, за висновками пана Буткевича, не вживають належних заходів.

«Я повинен сказати і про багато позитивних речей, що сталися минулого року. Я не заперечую прогресу, однак те, як українські правоохоронці відгукнулися на цю проблему, то у порівнянні з цим Росія виглядає добре», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор «Союзу Рад у справах євреїв у колишньому СРСР» Ніколай Буткевіч.
XS
SM
MD
LG