Доступність посилання

ТОП новини

Батьків-заробітчан позбавлятимуть батьківських прав.


Галина Терещук Львів, 22 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Батьків, які виїжджають на роботу за кордон і залишають дітей без нагляду дорослих, будуть позбавляти батьківських прав. Невдовзі львівські суди розглядатимуть такі справи, повідомив керівник служби у справах неповнолітніх при Львівській обласній адміністрації Володимир Лис. Щомісяця на Львівщині порушується дві кримінальні справи проти батьків, які не виконують свої батьківські обов’язки.

Тисячі українських дітей, чиї батьки працюють за кордоном, проживають без належного нагляду. Їхнім вихованням ніхто не займається. А це може стати підставою для позбавлення батьківських прав і передачі дітей під опіку держави. За неофіційними даними, тільки на Львівщині проживає більше 25 тисяч дітей, батьки яких роками працюють за кордоном. Однак ця цифра значно більша, кажуть фахівці. Адже згідно з українським законодавством, ані владні структури, ані правоохоронні не мають права проводити таку статистику. Це особиста справа кожного. Проте діти, які залишені без нагляду дорослих, дуже швидко потрапляють під негативний вплив своїх ровесників і вулиці, і це уже стає справою і проблемою не лише батьків, які працюють на чужині. Володимир Лис, начальник служби у справах неповнолітніх Львівської області зазначив:

- Ми домагаємось, коли вони виїжджають, щоб батьки визначали конкретного опікуна для дитини. Тому що вони виїжджають і домагаються ще соціальної допомоги на дитину..

За даними соціологічного дослідження, Львівщина є лідером серед західних регіонів Україні за кількістю заробітчан. Лише в Італії законно працюють і проживають майже 113 тисяч українців, 90 % це жінки, і з них майже усі мають дітей, яких залишили в Україні. В Іспанії працюють 75 тисяч українців, в Ірландії — 8 тисяч осіб. Але ця цифра значно більша. Адже більшість працюють за кордоном нелегально.

Залишати дітей і їхати на заробітки українців змушує економічна ситуація в державі. Хто винен - батьки, які вимушені працювати на чужині, щоб заробити на життя та освіту дітей, чи влада, яка неспроможна забезпечити своїх громадян робочими місцями? Відповідь на це запитання доведеться давати суддям.
XS
SM
MD
LG