Доступність посилання

ТОП новини

Протести профспілок у Києві.


Ірина Матвійчук Київ, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Лише перемога української збірної в одній восьмій на Чемпіонат світу з футболу завадила акції Всеукраїнської Федерації профспілок стати головною подією країни на сьогодні. Втім, після нічного параду футбольних фанів Хрещатик і майдан Незалежності не довго був порожнім. Представники різних регіонів України взяли участь у багатотисячній акції протесту.

З самого ранку увесь майдан Незалежності заповнили учасники пікету. За даними міліції, зібралося щонайменше 15 тисяч представників профспілок з протестом проти підвищення тарифів на газ та воду. Хоча напередодні організатори обіцяли зібрати не менше 100 тисяч людей.

Мітингувальники ухвалили резолюцію, у якій вимагають скасувати постанову Національної комісії з регулювання енергетики про підвищення тарифів на електроенергію і направили її парламенту та Президенту Ющенку.

Вимоги мітингувальників роз’яснює голова обласної профспілки будівельників Львівщини Софія Чуніс:

“Ми приїхали до Києва вже вдруге, щоб уряд дослухався до наших вимог, прохань, благань, щоб не завести в злидні український народ, з приводу підвищення тарифів на газ, електроенергію, відповідно, і на залізничний транспорт, і на електрозв’язок”.

Одна з вимог профспілок – вИтрати на житлово-комунальні послуги не мають перевищувати 10% від сімейного доходу.

Свої поради уряду висловлюють профспілки Сумщини. Далі - Карташова Наталія Василівна:

“Перед тим, як перейти до підняття тарифів на компослуги, потрібно спочатку підняти заробітну плату. У нас на Софіївському насосному заводі середня заробітна плата 400 грн. Потрібно заплатити за квартплату 319 грн., не лишається нічого нам на прожиття, на купівлю одягу, у нас діти. Тому ми вимагаємо, щоб не підвищували плату на комунальні послуги”.

Організатор мітингу – Всеукраїнська Федерації профспілок – заявила, що в разі невиконання вимог, вони продовжать масові протести із закликом не сплачувати завищені тарифи на комунальні послуги.

Однак пересічні українці сподіваються на позитивний результат протесту. Заступник керівника профспілки будівельників Львівщини Семенова Олександра:

“Тут всі були наші колеги: Харківщина, Одеса, Суми, Донецьк, Дніпропетровськ, Чернігів, абсолютно всі області були представлені сьогодні на площі. Ми чекатимемо, ми надіємося, що наша акція не пройде даремно. Що все ж таки до нас прислухаються”.

Учасники акції протесту стверджують, що за поїздку до Києва отримали по 25 гривень добових, однак харчуватися довелося за власний кошт.

Нагадаю, що з початку цього року тарифи на газ для населення зросли на 85%, на електроенергію - на 25%, ціни на залізничні квитки подорожчали на 50%.

За словами урядовців, ціни на послуги для населення зростатимуть і надалі – до економічно обґрунтованого рівня.
XS
SM
MD
LG