Доступність посилання

ТОП новини

Подвиг регіоналів.


Тетяна Ярмощук Київ, 28 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Партія регіонів погрожує блокувати парламентську трибуну допоки представники більшості не пристануть на їхні умови. Регіонали звинувачують представників влади у порушенні Регламенту Верховної Ради. Коаліціянти ці звинувачення відкидають, і заявляють, що діють у рамках закону.

П’ятнадцять регіоналів в ніч проти середи спробували відтворити подвиг своїх попередників, які десять років тому провели ніч з 27 на 28 червня під куполом Верховної Ради. Щоправда, тоді народні обранці зуміли ухвалити Основний Закон. Регіонали ж вимагають, щоб голову Верховної Ради обирали згідно з Регламентом, а не пакетним голосуванням разом з посадою прем''єра, як це хочуть коаліціянти. Окрім цього, Партії регіонів не подобається, що більшість не хоче ділитися з ними посадами голів парламентських комітетів і пропонуює лише крісла перших заступників. Регіонали заявляють, що блокуватимуть трибуну Верховної Ради, допоки коаліціянти не пристануть на їхній ультиматум. Володимир Рибак:

“Допоки вони будуть порушувати Конституцію та Регламент Верховної Ради, вони працювати не будуть. Вони забули на хвилинку, що ми представляємо половину населення України. Ми їм не дозволимо не помічати нас”.

Регіонали скаржаться, що навіть за часів президентства Леоніда Кучми, тодішня опозиція мала своїх керівників парламентських комітетів. Більшість представників коаліції наполягають на правильності та законності своїх позицій. Бютівець Сергій Терьохін вважає, що не можна порівнювати нинішню ситуацію з тією, що була у парламентах минулих скликань:

“Регламент, в тому вигляді, який зараз діє, був написаний під стовідсотково мажоритарну Верховну Раду. Там крім принципу пропорційності при призначенні керівників парламенту іншого не могло бути. Зараз же парламент є пропорційний на сто відсотків. Тому діє одне правило – це повне опонування всією владою, тією партією, або ж коаліцією, що виграли вибори. Тому будь-які претензії Регіонів, з політологічної точки зору є беззмістовними”.

Однак деякі представники коаліції згідні із тим, що представникам опозиції варто дати деякі посади голів парламентських комітетів. Ось що сказав кореспондентці Радіо Свобода нашоукраїнець Володимир Стретович, який у Верховній Раді минулого скликання керував комітетом по боротьбі з організованою злочинністю:

“Президент висловлює таку думку, і я з нею згоден, що треба давати опозиції парламентські комітети, оскільки вони теж є представниками народу і можуть працювати на цей народ. При переважній чисельності іншої політичної сили в комітетах, посада голови комітету є не такою важливою за яку треба боротися всіма засобами. Ця тимчасова криза буде вирулена при добрій волі тієї ж Партії регіонів та парламентської більшості”.

Тим часом дехто з експертів нинішній стан регіоналів називає істерикою. Тактику, яку обрала Партія регіонів, політолог Андрій Єрмолаєв вважає безперспективною:

“В обставинах, коли був розіграш переговорів по периметру, який затіяла “Наша Україна”, відбувся “кидок”. Партія регіонів не використала унікальний шанс переграти ситуацію, коли 14-15 червня можна було змінити Регламент. Тому сьогодні я оцінюю ситуацію Партії регіонів, як істерику. Партія регіонів виглядає розгубленою політичною силою, яка зрозуміла, що її просто переграли, як на дитячому майданчику”.

Разом з тим пан Єрмолаєв зазначає, про проблеми сьогодні існують і в середині новоствореної коаліції:

“Є політичні сили, окремі угрупування, навіть окремі політики, які не зацікавлені у тому, щоб була відновлена помаранчева коаліція. У них є нормальні зв’язки зі східними елітами, у них є бажання ствердитися у парламенті у новій якості. Вони не бачать своєї перспективи в рамках помаранчевих з тієї простої причини, що в помаранчевій коаліції кар’єру робитимуть п’ять-шість політиків. Решта – перетворяться на кнопкодавів. І проблема зараз у помаранчевій коаліції саме з цією фрондою”.

В черговий раз у стінах Верховної Ради депутати спробують зібратися вже завтра. Спробують, бо регіонали обіцяють і далі блокувати трибуну. Парламентсько-урядову коаліцію створили 22 червня. Тепер же протягом 30 днів з цього моменту коаліціянти мають визначитися з усіма кадровими питаннями.
XS
SM
MD
LG