Доступність посилання

ТОП новини

Леніну і „Потьомкінцям” в Одесі знайшли нове місце…


Петро Каландирець Одеса, 28 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі до „переїзду” на нове місце дислокації готуються пам’ятники Володимиру Леніну та „Потьомкінцям”. Рішення про це вже підтримала сесія Одеської міської Ради.

Вождь світового пролетаріату і “Потьомкінці” змінюють прописку. Таке статися могло, мабуть, лише в Одесі.

Пам’ятник Леніну з Куликового поля переїде до парку Ленінського комсомолу. По-особливому дбайливо до нього ставиться Одеський міський голова Едуард Гурвіц:

„Леніну буде там якось незручно. Тому пропонується його демонтувати і перенести на центральну алею парку....”

Одразу після переїзду Леніна, на Куликовому полі проведуть реконструкцію. І побудують під землею величезний торговельний розважальний центр з двохповерховим автопаркінгом. Площа буде використовуватися для масових гулянь та відпочинку одеситів і гостей міста.

Куди точно поїдуть „Потьомкінці” поки не відомо. Є дві пропозиції: або на Торговельну площу, або на спуск Вакуленчука. А на місці самих “Потьомкінців” збираються відновити пам’ятник засновникам Одеси. Таке побажання неодноразово висловлювали як громадські організації, так і пересічні одесити. У міській Раді визнають, що цей проект є складним, але запевняють, що для його реалізації буде зроблене все необхідне.

Такі надписи з'явились на вулицях Одеси
Тим часом, проти вчорашнього рішення Одеської міськради щодо пам’ятників активно виступили комуністи і представники Прогресивної соціалістичної партії України. Ба більше - обласна організація компартії вже передала до суду позов на виконком Одеської міськради.

Крім цього „ліваки” вдалися до кількох досить експресивних акцій протесту. Під час пікету біля будинку начальника управління охорони пам’ятників культурної спадщини Одеської міськради Володимира Мєщєрякова вони погрожували особисто чиновнику та його родині. Обіцяли каліцтвом його дітям та навіть погрожували, що прах предків Володимира Мещерякова викинуть з труни на вулицю, бо, на думку комуністів, (цитую) „ такі люди не гідні перебувати в землі”.

Жінки присутні на акції обіцяли спалити приміщення управління охорони пам’ятників культурної спадщини Одеської міської Ради, „якщо рішення виконкому не скасують”, лягти перед технікою і „ навіть ціною власного життя не допустити її до пам’ятника вождю світового пролетаріату”...
XS
SM
MD
LG