Доступність посилання

ТОП новини

Словацький уряд очолять популістські політики старі та нові.


Оксана Пеленська Київ, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Через неповні два тижні після парламентських виборів у Словаччині сформована владна коаліція. До неї увійшла ліво орієнтована партія „Смер”, тобто „Напрям” Роберта Фіца, крайньо націоналістична Словацька Національна партія та ліва „Рух за демократичну Словаччину” колишнього прем’єра Мечіара, відомого своїми корупційними скандалами. Склад коаліції викликає стурбованість демократичний сил у Словаччині.

Цього понеділка словацький президент Іван Ґашпаровіч доручив Робертові Фіцо – голові словацької партії „Смер”, яка виграла парламентські вибори, сформувати владну коаліцію. На відміну від чеського варіанту, де праві і орієнтовані наліво політичні сили розділені порівну, у Роберта Фіца був широкий вибір. До Народної Ради, тобто парламенту Словаччини крім „Смеру” увійшло ще 5 партій. Зокрема, партія „Християнсько-демократтичний рух” Міколаша Дзурінди, яка за кількістю голосів нині є другою найсильнішою партією в Словаччині. Саме урядові християнських демократів вдалось провести у Словаччині низку реформ, завдяки яким ця невеличка країна привернула увагу інвесторів і стала в ряд економічно найперспективніших молодих європейських демократій. Та праві християнські демократи нового політичного лідера Роберта Фіца не цікавили. Так само, зрештою, як і третя найсильніша „Партія угорської коаліції”, яку також не запросили до співпраці.

Зате до коаліції увійшли дві найслабші за результатами голосування партії – крайньо-націоналістична Словацька національна партія та Рух за демократичну Словаччину разом. Лідер першої Іван Слота, як зазначає сьогодні празька газета „Лідове новіни”, має репутацію Лукашенка і Мілошевіча, другий – Мечіар – всім відомий своїм мафіанським минулим.

На думку оглядачів як у Чеській Республіці, так і в Словаччині, такий склад владної коаліції може вплинути на зовнішній курс країни, а також загальмувати проведення реформ. Говорить чеський аналітик Любош Палата:

“Гадаю, за Словаччиною будуть дуже уважно спостерігати, дії словацького уряду розглядатимуться під мікроскопом. Та Роберт Фіцо обіцяв, що дотримуватиметься зобов’язань перед Європейським Союзом і НАТО, тобто його уряд буде проєвропейським. В цьому разі вважаю, Словаччині не загрожує жодна міжнародна ізоляція”.

На думку чеського аналітика, новий словацький уряд, як і попередній Мікулаша Дзурінди, підтримуватиме європейську та євро-атлантичну інтеграцію України. Але певні зміни все ж можуть настати. Любош Палата:

“До певних нюансів може дійти. Якщо уряд Дзурінди підтримував помаранчеву коаліцію, то коло партій і осіб навколо Роберта Фіца мислить трохи інакше. З іншого боку для Словаччини європейський напрям України вигідний, які б сили не прийшли до влади”.

Як повідомляють сьогодні словацькі засоби масової інформації, національні екстремісти, які ввійшли до владної коаліції у Словаччині, викликають стурбованість в Європейському Союзі.
XS
SM
MD
LG