Доступність посилання

ТОП новини

Посол України у США обіцяє, що українська влада діятиме як національна збірна з футболу.


Сергій Куделя Вашингтон, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минулий рік став роком навчання для української влади, а не роком втрачених можливостей. У цьому переконував американців посол України у США Олег Шамшур під час виступу у Центрі Міжнародних та Стратегічних Досліджень у Вашингтоні. Таким чином посол намагався спростувати критичне ставлення до дій українських урядовців з боку багатьох американських спостерігачів. Водночас, він визнав, що українській владі не вдалося знайти адекватну відповідь на акції протесту проти присутності американських військових у Криму, які призвели до зриву там військових навчань.

Досягнення українських футболістів викликають радість навіть в американських політичних аналітиків. Перед виступом українського дипломата експерт Селест Воллендер закликала присутніх вболівати за українську збірну на Чемпіонаті Світу і навіть прикрасила подіум фірмовою жовто-блакитною футболкою. В результаті, свій виступ у Вашингтоні посол Шамшур провів під номером сім та призвищем “Шевченко”. З перших слів дипломат пішов в атаку на неназваних критиків довготривалого формування уряду:

“Звісно, це залишається важким і болючим процесом. Але всі очікували цього, оскільки уряд і коаліція формується за нових конституційних правил і з новим розподілом владних повноважень. І серед головних складнощів після формування уряду буде забезпечити необхідний баланс між різними гілками влади.”

Шамшур також наголосив, що коліціанти у Києві не лише ділять портфелі, але й вперше визначаються навколо програмних засад. Однією з них він назвав членство України у НАТО лише після проведення національного референдуму. А теперішнє негативне ставлення українців до альянсу він пояснив впливом старих стереотипів та президентською кампанією Віктора Януковича:

“Дуже злі, образливі, але ефективні кроки кампанії тодішнього Прем”єр Міністра. Вони розвинули найгірші стереотипи серед українців про НАТО, особливо у Східних регіонах. Окрім того, існують недоліки і в інформаційній кампанії. Оскільки дуже важко сфорумвати цілісний месідж, та донести його до людей.”

Водночас, український посол піддав сумніву нещодавню заяву представника Державного Департаменту США Девіда Кремера. Минулого тижня американський дипломат відзначив, що НАТО перестала позитивно ставитися до України. На це український дипломат відповів так:

“Важко сказати на скільки це позитивне ставлення зменшилося. Ми чуємо з штаб-квартири НАТО, що їхнє бажання співпрацювати з Україною не змінилося. І найкращий спосіб підвердити наше прагнення співпрацювати – це пркатичні кроки у публічній інформації, у практичних рішеннях. Але нам треба дочекатися коли почне працювати уряд. З кінця серпня робота пожвавиться.”

Інші критичні заяви американських посадовців щодо зриву військових навчань у Криму посол Олег Шамшур прокоментував так:

“Феодосія була розчаруванням для усіх, зокрема і для української влади. Ситуація була складної з декількох причин. Вона не була спонтанною, а добре спланованою. На жаль нам не вдалося знайти адекватну відповідь. Це був важкий урок, але ми його добре вивчили. І у майбутньому ми зробимо усе можливе, аби уникати подібних ситуацій. Окрім того, ми збираємося й надалі проводити військові навчання цього року, після відповідного рішення парламенту.”

Наприкінці виступу український посол знову вдався до футбольних алегорій, порівнявши ранні невдачі української влади із поразкою української збірної від іспанців:

“Зараз Україна отямилася. Наша команда виявила стійкість. І врешті решт ми перемогли всупереч усім прогнозам. Отже я думаю, що це буде добрим сценарієм для України у майбутньому”.

Черговим випробуванням української влади, на думку посла, стане осінній саміт НАТО у Ризі, де Київ хоче отримати запрошення до Плану Дій щодо членства в альянсі.
XS
SM
MD
LG